Lifestyle / Ostalo

Pogledajte kako različite generacije legica i lega imenuju pojmove iz svakodnevnice

Pogledajte kako različite generacije legica i lega imenuju pojmove iz svakodnevnice

Osječki gradski govor (sleng) nadaleko je poznat i specifičan, a potvrdilo je to i istraživanje govora provedeno 2014. godine u  pet slavonskih gradova: Osijeku, Slavonskom Broda, Požegi, Virovitici i Vinkovacima.

U istraživanju se pošlo od pretpostavke da postoje razlike i podudarnosti u nastanku identitetskoga leksika pet slavonskih gradskih govora koji se odnose na otvorene i zatvorene prostore. No, utvrđeno je da se jedino osječki gradski govor odlikuje postojanim sustavom preimenovanja i drukčijeg imenovanja prostora koji je do neke mjere ugrađen i u gramatiku toga govora.

Specifičan osječki sleng jedinstven je u Slavoniji, ali i u cijeloj Hrvatskoj.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Profesori izv. prof. dr. sc. Branko Kuna i doc. dr. sc.Ana Mikić s osječkog Filozofskog fakulteta u svom znanstvenom radu pod nazivom "SEMANTIČKA TVORBA U OSJEČKOM GRADSKOM GOVORU" proveli su još jedno vrlo zanimljivo istraživanje na temu osječkog gradskog govora.

Na uzorku od 100 ispitanika (50 ispitanika u dobi od 15 do 25 godina te 50 u dobi od 45 do 55 godina) koji su isključivo stanovnici koji žive od rođenja u Osijeku i koji su različitog   društvenog i ekonomskog položaja te obrazovanja, istražili su kako Osječani neformalno imenuju pojmove iz svakodnevice. Anketa je provedena u svibnju 2016.godine.

U nastavku pogledajte kako mladi i oni nešto stariji lege i legice u slengu govore pojmove kao što su zgodna djevojka, tenisice, mladić, glava, tuča...

sleng tablica1

sleng tablica1

sleng tablica1

Izvor: hrcak.srce.hr

SiB.hr

 


Izdvojeno

Reci što misliš!