Sila je ovaj tjedan u GISKO

Sila je ovaj tjedan u GISKO

PLAKAT gotovostaar 696x984

Star Wars je popularna svemirska saga koja je od 1977. godine postala neizostavni dio pop-kulture te se prenosi sa starijeg na mlađi naraštaj. Neovisno o tome je li netko obožavatelj ili ne, činjenica je kako se radi o franšizi koja je potpuno promijenila filmsku industriju, razvila grafičku animaciju te vinula u nebesa marketinški sektor poput proizvodnje igračaka i svih drugih filmskih proizvoda.

Gotovo nema televizijske serije i emisije koja nije spomenula Star Warse ili ih na neki način uklopila u svoju radnju, a brojni filmovi desetljećima pokušavaju kopirati strukturu ove sage nadajući se barem sličnom uspjehu. Važno je napomenuti kako se nadolazeći nastavak ovog serijala, Star Wars Epizoda VIII: Posljednji Jedi, djelomično snimao u Dubrovniku te tako Hrvatsku obilježio za sva vremena pruživši joj ogroman turistički dodatak.

Na temelju svega toga, Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek, osječki članovi udruge Star Wars Hrvatska i profesori u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek, Tihomir Taborski i Sandro Ambrinac, pokrenuli su u studenom 2016. godine Star Wars tjedan, jedinstvenu manifestaciju koja se održala u prostorima GISKO-a. Ova isprva mala ideja ubrzo je buknula te stekla velike pohvale Osječana ali i odličnu medijsku pozornost što je potaklo organizatore da manifestaciju održe i ove godine, od 6. do 11. studenog u GISKO-u koji je, uz Školu primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek i udrugu Star Wars Hrvatska, nositelj projekta.

Profesori Taborski i Ambrinac naglašavaju kako je primarna svrha ovoga projekta poticanje kreativnosti jer se obojica bave likovnom umjetnošću i dizajnom, a to su važni elementi i filmske umjetnosti. U Školi su potaknuli nekolicinu kolega i učenika na izradu crteža, slika, stripova, kulisa i skulptura sa Star Wars tematikom te na taj način pripremili bogatu izložbu u izložbenom prostoru Knjižnice. Međutim, to je tek početak, naglašava Lukačević - voditelj Posudbenog odjela Knjižnice, jer se Star Wars tjedan sastoji od niza likovno-kreativnih radionica koje će održati profesori likovne umjetnosti i učenici iz Škole.

Uz radionice, program nudi javnosti i niz predavanja i prezentacija o kreativnim idejama i rješenjima osječkih članova udruge Star Wars Hrvatska koji će, između ostaloga, demonstrirati kako je moguće izraditi filmski kostim omiljenog Star Wars lika ili čak kako konstruirati vlastiti lightsaber (svjetlosnu sablju). Iz programa također možemo izdvojiti projekciju dokumentarnog filma o prvom Star Wars tjednu iz 2016. godine koja će se održati u petak, 10. studenog s početkom u 17,30 sati, te takozvano troopanje, šetnju kostima kroz centar Osijeka koja će se održati u subotu, 11. studenog od 10 sati. GISKO je uz sve navedeno, s ciljem poticanja čitanja,  iz svog bogatog fonda izdvojio brojne naslove koji se odnose na Star Wars tematiku što će sigurno razveseliti fanove ove popularne franšize. Organizatori su se pobrinuli i za nagradni natječaj u kojemu će moći sudjelovati svi sudionici radionica, a nagrade su osigurali pokrovitelji ove manifestacije – grafički studio Biroprint, Kinematografi Osijek i kino Urania, izdavačke kuće Znanje, Egmont i Lego Store Zagreb, a uz njih će nagrade dijeliti i sama Knjižnica, kao i članovi udruge Star Wars Hrvatska. Dobitnici nagrada biti će izvučeni u subotu 11. studenog u sklopu programa zatvaranja ovogodišnjeg Star Wars tjedna.

Ovim putem organizatori pozivaju zainteresirane da se uključe u program Star Wars tjedna koji je namijenjen svim generacijama zaljubljenika u daleku galaksiju jer je ova manifestacija nastala na velikom entuzijazmu mladih ljudi. Program i više informacija o Star Wars tjednu može se pronaći na mrežnim mjestima i društvenim mrežama Knjižnice.

Lukačević naglašava važnost suradnje Knjižnice i lokalne zajednice na ovakvim i sličnim aktivnostima te već sada najavljuje novi projekt koji se razvija u suradnji sa Školom primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek, "Zimsku bajku" u kojoj ćemo imati prilike uživati tijekom nadolazeće zime.

Neka je Sila s vama!

 
Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr