Lifestyle / Ostalo

Završio je još jedan Tjedan osječkih izviđača

Završio je još jedan Tjedan osječkih izviđača

Izviđački klub Javor u suradnji s UI Slavonski Hrast i ostalim udrugama i partnerima po 16. puta u našem gradu Osijeku organizirao je  Tjedan osječkih izviđača tijekom kojeg smo  svima „od 7 po do 107“ pokazati i dokazati ljepotu izviđačkog načina života.

Punih 16. godina, mi osječki javorovci organiziramo izviđački tjedan povodom Dana Izviđača Hrvatske koji je bio 19.5. Hrvatski izviđači obilježavaju 19.5.  kao svoj dan u znak sjećanja na prvi tečaj za izviđačke „rukovodioce“ (danas volontere), nakon 2. svjetskog rata i obnove organizacije, održan 1951. Inače izviđačka skautska organizacija postoji  u svijetu od 1907., a u Osijeku od 1919. Slijedi kratki opis svih aktivnosti u 16. TOI:

12.5.2017.    KRENI U ŠKOLU – POSTANI IZVIĐAČ   
U dječjem vrtiću Jaglenac izviđački su volonteri predstavili budućim školarcima jednu od mogućih slobodnih aktivnosti kada krenu u školu. Djeca su imala priliku igrati se izviđačkih igara i tako savladavati male zadatke s kojima iz dana u dan postaju veliki.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

12.5.2017.    IZVIĐAČKI IZAZOVI   
Tijekom našeg života često nailazimo na različite prepreke i izazove. Trebamo ih znati prihvatiti i prevladati. Savladavanje izviđačkih izazova  pomaže nam u savladavanju životnih izazova, postajemo samoinicijativni, kreativni, sposobni i uz to sve ispunjeni pozitivnim vrijednostima. Tako je bilo svim sudionicima na večernjoj aktivnosti Izviđački izazovi. Aktivnost je organizirana u suradnji s  UI Slavonski hrast.

13.5.2017.    VOLONTIRAM I ŽIVIM ZDRAVO
Kako spojiti ugodno s korisnim, kako u isto vrijeme razvijati sebe i svoje kompetencije a ujedno biti društveno koristan, kako spojiti zabavu i učenje, kako živjeti zdravo…. Odgovor je:  tako da postaneš izviđački voditelj – volonter.  Volontiranjem u izviđačkim udrugama nadograđujemo sebe i živimo zdravo.

14.5.2017.    RUŠIMO ZAJEDNO PREPREKE AUTIZMA
Izviđaštvo pruža mogućnost svima, ono ne čini,  niti stvara razliku. Podigli smo šator, postavili oznake, savladali izviđačke čvorove, pravili avione i igrali se zajedno s obiteljima  i djecom s autizmom. Aktivnost je realizirana u suradnji s Udrugom obitelji djece s autizmom „Dar“

14.5.2017.    DAN ZA OBITELJ
Odnosi u obitelji ili prema obitelji iznimno su važni za razvoj  djece, stoga redovno u programu Tjedna Osječkih izviđača organiziramo Dan za obitelj. U nađem Drven parku organizirali smo nekoliko izviđačkih igara i radionica. Aktivnost je organizirana u suradnji s Društvom Naša djeca Osijek.

15.5.2017.    IZVIĐAČKI SKAUTBALL & AMERIČKI NOGOMET
Izviđači žive sportskim načinom života, potiču sport i zdrav život. U suradnji s Klubom američkog nogometa Osijek Cannons organizirali smo  sportsko veče u Izviđačkom parku te smo zaigrali zajedno skautbool – izviđačku sportsku igru. Slijedeći puta ćemo zaigrati i američki nogomet, koji zbog kiše nismo stigli igrati.

16.5.2017.    TOLERANTAN IZVIĐAČ
Izviđaštvo je otvorone za sve bez obzira na rasu, religiju, boju kože, jezik....  Važno je da svi prihvaćamo pozitivne osobine  čovjeka. Jedna od pozitivnih osobina je tolerancija. U Izviđačkom parku održana je radionica "Tolerantan Izviđač“. Radionicu su vodile Vanja i Dunja te su zajedno sa svim sudionicima dokazale da je tolerancija osobina dobrih ljudi. Kroz nekoliko aktivnosti zaključili smo kako je život u miru i promicanje tolerancije u zajednicama od iznimne važnosti. Radionicu smo priveli kraju kroz izradu papirnatih šatora, a da ne odemo kući gladni pobrinula se brđanska ekipa koja nam je pripremila finu večeru.

17.5.2017.    SVIBANJSKE IGRE POLETARACA
Svibanjske igre poletaraca povodom Dana Izviđača Hrvatske održane su na Trgu b.J. Jelačića u Donjem Gradu. Tijekom igara bilo je veselo, zabavno, zdravo i super. Igrama smo razvijali spretnost, orijentaciju ali i snalažlivost, kao i preciznost i vizualni razvoj pamćenja.

18.5.2017.    ZA SRETNO I ZDRAVO DJETINSTVO
U Izviđačkom parku održan je okrugli stol " Obitelj + škola + zajenica + izviđači = sretno i zdravo djetinjstvo".
Iako bi mi kao organizatori željeli da je bilo više sudionika, od srca zahvajujemo maloj, ali vrijednoj ekipi koja se trudila dokazati važnost izviđaštva u društvu kao i moguće strategije razvoja i jačanja izviđaštva Grada Osijeka i naše regije. Ako je društvo podržavalo izviđaštvo "prije", pitanje je zašto to ne može i "sada" ?
Želimo još više ovakvih razgovora sa svim čimbenicima koji mogu utjecati na jačanje izviđaštva.
Još jednom veliko HVALA svima koji su se odazvali i sudjelovali u aktivnosti.

19.5.2017.    UČI NA IZVIĐAČKI
Dan Izviđača Hrvatske obilježava se 19.5. Prije podne  smo proveli s 2.s1 razredom medicinskih tehničara Medicinske škole Osijek. ZOO vrt Osijek smo obišli uz razne zadatke vezane uz područje biljnog i životinjskog svijeta, a učenici su se okušali i u signalizaciji zastavicama zvanoj semafor te traženju i određivanju azimuta busolom :)  Bilo je baaaaš super!   

19.5.2017.    SMOTRA OSJEČKIH IZVIĐAČA – IZVIĐAČKI FENJER  
Istog dana u večernjim satima organizirali smo Smotru osječkih izviđača i kulturno zabavni program uz Izviđački fenjer. Bilo je veselo i zabavno, pjevavali smo, pričali viceve  i glumili. Nakon zabavnog programa i kviza znanja o izviđačima  večerali smo zajedno uz predivnu  rijeku Dravu.

20.5.2017.    IZVIĐAČKE IGRE ZA OBITELJ
Na poziv Udruženja Baranja, zadnji smo dan ovogodišnjeg tjedna  osječkih izviđača organizirali igre za djecu i roditelje uz mjesta Kneževi vinogradi, gdje smo „posijali“ ideju ponovnog pokratanja izviđaštva pri osnovnoj školi. Nadamo se  da će iz „sjemena izviđaštva“ izrasti neki novi „klinci“, neki novi izviđači.

Tijekom  16. Tjedna  Osječkim Izviđača u aktivnostima su  sudjelovale sve generacije naših sugrađana, djeca i mladi, roditelji i djeca s posebnim potrebama, učitelji i nastavnici te predstavnici  lokalne uprave i samouprave. Zajedničkim smo snagama tijekom 16. TOI pokazali bogatsvo izviđačkog programa, te kako zajedno možemo učiniti više da izviđaštvo našeg Grada Osijeka  raste i jača.

Sve aktivnosti su realizirali volonteri. Ostvareno je 179 volonterskih sati, 17 volontera  dalo je  svoj doprinos. Poklonili su svoje slobodno vrijeme za približno 400 sudionika. Zahvaljujemo svim sudionicima, svim volonterima, suradnicima i partnerima te medijima.

S  poštovanjem, uz izviđački pozdrav!
Predsjednica IK Javor:
mr. sc. Jadranka Kokolari

 


Izdvojeno

Reci što misliš!