Lifestyle / Ostalo

Osječki novinar pomogao u pobjedi Azerbajdžana na Eurosongu

Osječki novinar pomogao u pobjedi Azerbajdžana na Eurosongu

Azerbajdžanski duet Ell i Nikki , ove je godine u njemačkom Duesseldorfu s pjesmom "Running Scared" odnio pobjedu na Eurosongu 2011., a zanimljivo je da je u tome "prste imao" i jedan Osječanin - glavni urednik HRT - Radija Osijek Davor Lončarić.

Naime, kao jedan od dvadesetak radijskih stručnjaka iz cijele Europe koji su prošle godine davali glasove koja će od nominiranih azerbajdžanskih pjesama sudjelovati na Eurosongu (tada u norveškom Oslu) – izabrana predstavnica Safura na kraju je s pjesmom "Drip Drop" osvojila 5. mjesto – ove je godine aktivno sudjelovao u hrvatskoj radijskoj promociji pjesme koja se na koncu pokazala pobjedničkom.
Kako je uopće došlo do svega?

- Suradnja s Azerbajdžanom dogodila se sasvim slučajno. Prošle sam godine dobio nekoliko mailova s molbom da sudjelujem u izboru azerbajdžanske pjesme za Eurosong 2010., u Oslu. U početku sam mislio da je to jedan od onih mailova koje obično obrišem prije čitanja, međutim, ekipa je bila uporna i odlučio sam vidjeti o čemu se radi. Prve mi je mailove slala jedna osoba iz Zagreba, a potom su mi se obratili djelatnici velike ukrajinske medijske i PR agencije Euromedia company iz Kijeva. Ipak sam pristao na suradnju, bez obzira na to što nisam bio siguran o čemu je riječ", priča sa smiješkom Davor.

Ukratko, ubrzo je dobio na preslušavanje tri pjesme koje su se lani natjecale, te im je trebao ocijeniti i odrediti redoslijed. Potom je za iste tri pjesme trebao odrediti kojoj pjevačici koja pjesma najbolje "leži", napisati mišljenje o svim izvedbama i pjesmama, te ocijeniti tko od njih ima najveće mogućnosti za uspjeh na Eurosongu. Zanimljivo, izabrao je upravo pobjedničku Safuru i "Drip Drop".

- Osim mene, angažirali su još dvadesetak radijskih stručnjaka diljem Europe. Pronašli su me vrlo jednostavno - slučajnim izborom i pregledavanjem web stranice Radija Osijek. Nakon toga, u znak zahvalnosti za pomoć, počastili su me putovanjem na Eurosong u Oslo, gdje sam upoznao sve članove tima i pjevačicu Safuru. Bilo je odlično", kaže Davor.

Ove godine nije izravno sudjelovao u izboru azerbajdžanske predstavnice, ali i te kako jest – u promociji. Kao i lani, njegov je zadatak bio proslijediti pjesmu na deset najslušanijih radija u Hrvatskoj koji emitiraju takvu glazbu, puštati je u programu te pratiti ritam kojim se emitira. To je i učinio, a Azerbajdžanci su mu ponovno željeli platiti put u Duesseldorf.

- Ne znam koliko je moj angažman pomogao, ali iznimno mi je drago da su pobijedili i da im je baš Hrvatska dala deset bodova... Inače, i ove su godine Azerbajdžanci opet mudro slušali savjete medijskih stručnjaka diljem Europe, izabrali laganu ljubavnu baladu švedskih autora, vrhunske producente i promotore, te zanimljiv mladi duet koji surađuje s najvećim imenima svjetske pop-glazbe. Taj se recept pokazao vrlo uspješnim. U Duesseldorf nisam išao zbog poslovnih obveza, ali s radošću očekujem poziv za Baku 2012., jer to putovanje sigurno neću odbiti. Ako me angažiraju i sljedeće godine, posao će mi biti mnogo lakši, jer neću morati čupati Azerbajdžan iz eurovizijske anonimnosti, zaključio je Davor Lončarić.

Tekst: Tomislav Levak / www.glas-slavonije.hr

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Izdvojeno

Reci što misliš!