Lifestyle / Ostalo

Dekanteri posjetili Ilok

Dekanteri posjetili Ilok

Prvi dan travnja obično povezujemo sa šalama i podvalama bliskim ljudima. Ovogodišnji 'neozbiljni' dan članovi udruge Dekanter ipak su odlučili obilježiti drugim i drugačijim sadržajima. Doduše, sve je odisalo posebnom vedrinom, kako zbog dobrog raspoloženja, tako i zbog činjenice da se prvi ovogodišnji edukativni izlet udruge poklopio s jednim od meteorološki uvjerljivo najljepših dana od početka 2017. Ipak, ono što je možda i najvažnije za dobro raspoloženje, je 'pravo' vinogorje.

A Srijem je upravo ono što si možete poželjeti kada razmišljate o predivnom proljetnom danu: prekrasan krajolik, moćni Dunav i sjajna vina. Vina koja su, doduše, članovi uglavnom već imali priliku probati, budući da vinari iz Iloka i okolice često dolaze u Osijek i promoviraju ih. Naravno, uvijek se u podrumima nađe pokoji 'adut', bilo to nekakvo arhivsko vino, ili ono koje tek treba krenuti na tržište i razveseliti vinsku publiku i entuzijaste.

Svi koji su putovali u Ilok svjesni su da je posjet tom kraju nemoguće zamisliti bez uživanja na ladanjskom imanju Principovac. Predivan pogled na okolicu grada i vinograde je ono što privlači sve brojnije turiste u najistočniji grad Hrvatske, mjesto koje se jednostavno mora posjetiti. Bez obzira kakav bio vaš plan prilikom posjeta, radi li se o hrani, vinima, krajoliku, igranju golfa, prenoćištu ili vjenčanju, sve je onako kako treba biti. Rano poslijepodne uz rose pjenušac od frankovke (i sjajan vinjak za neke) bio je logičan i najbolji izbor za početak posjeta Dekanterovaca Iloku i okolici.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Svega par kilometara izvan grada među brojnim se vinogradima smjestilo naselje Radoš u kojem se nalazi jedna od najmlađih vinarija Srijema. Vinarija Papak u vlasništvu je nekadašnjeg direktora Iločkih podruma Mladena Papka, sjajnog domaćina, ali i vrhunskog znalca u proizvodnji vina. Potpuno nova vinarija s turističkim dijelom okružena je vinogradima iz kojih dolazi sjajna sirovina za njegova jako dobra vina. Papak je svojim gostima otkrio najvažnije podatke o svojim vinogradima i vinariji te poneku tajnu o proizvodnji vina, a sve je začinjeno uz vrlo dobar ručak. Dakako, i sjajna vina koja su Dekanterovci imali priliku kušati tijekom prezentacije, ali i uz tradicionalni čobanac.

Hercegovačka ulica u Iloku posebna je i može se podičiti dvjema izvrsnim vinarijama. Čim uđete u nju naići ćete na vinariju obitelji Buhač, proizvođače čija se vina itekako dobro prodaju u Osijeku. Članove udruge dočekao je Domagoj Buhač, mladi vinar koji je već dobro poznat diljem Hrvatske i čija su vina lagana, poletna, cjenovno vrlo prihvatljiva i prepoznata među širokom publikom. Domagoj nije pretjerano pričljiv, više voli kada priču 'odrade' vina. No, ima i problema. Kaže da će, unatoč značajno povećanoj proizvodnji njegove vrlo tražene graševine, jedva čekati sljedeću berbu. Jer upitno je hoće li, uz proizvedenih 130 tisuća litara naše najzastupljenije sorte, imati dovoljno vina do prosinca.

Samo tri kuće dalje nalazi se vinarija Trs. Oni koji su probali Trsova vina znaju da se itekako isplati doći u podrum i potražiti još poneku bačvu ili bocu koje se ne nalaze u slobodnoj prodaji. Ali oni koji su se barem jednom susreli sa Zlatkom Bošnjakom, glavnim enologom vinarije, uopće neće razmišljati o eventualnom preskakanju Trsa prilikom obilaska podruma. Bošnjak, kojeg često zovu 'čupavi', poznat je po svom vedrom duhu i smislu za humor. Taj humor će, doduše, nekome možda biti ponekad i vulgaran, ali nakon nekoliko čaša sjajnog nektara nitko se više neće osjećati uvrijeđenim. A Zlaja će samo 'sipati fore' jednu za drugom. I subotnji posjetitelji imali su priliku iskusiti preko dva sata lude zabave uz izvrsna vina.

Ovim izletom, Dekanter nastavlja s edukacijom članstva. Ponekad netko malo 'poklekne' u intenzivnim edukacijama, ali to je sve dio nezaboravnog doživljaja koji se, u pravilu, još dugo prepričava. Vinari su oni koji vam najbolje mogu objasniti mnoge nepoznanice pa sve ono što čujete vezano uz proizvodnju i tehnologiju, a odmah i isprobate u čaši, donosi mnoga nova saznanja. Uz takav pristup puno se bolje mogu čuti i u praksi isprobati neke važne stvari vezane uz vina.

Osim ovih 'praktičnih' edukacija, Dekanter ovog proljeća za svoje članove organizira i nešto formalniji oblik nastave tijekom koje će članovi, unutar tri sata predavanja, naučiti još ponešto o vinima, bocama, čašama, čepovima i, ono što je najvažnije, načinima kušanja i opisivanja vina. U pitanju je tečaj kojim će se članstvo dodatno educirati o osnovama vinskog svijeta, ali i nekim sommelierskim tehnikama.

Taj vid učenja od ove je godine dostupan i u Osijeku širem krugu zainteresirane publike, budući da udruga u svojim redovima ima šestero educiranih članova koji su nositelji ukupno sedam međunarodnih certifikata. U prvom tromjesečju održan je prvi takav tečaj u organizaciji udruge Dekanter, a vrlo brzo, prije ljetnih praznika, edukaciju će proći još dvije skupine polaznika. Za više informacija o planiranim aktivnostima možete ih kontaktirati putem Facebooka.

   


Izdvojeno

Reci što misliš!