Lifestyle / Ostalo

Škola predrasuda

Škola predrasuda

„Ova škola ima dušu, dušu je dobila od umjetnika koji ovdje rade, tako dobiju i djeca dušu.''-prof. Tihomir Fischer.

Uz Školu primijenjene umjetnosti i dizajna vežu se mnoge predrasude- „Nakon završetka škole nema budućnosti'', „Na nastavi se ništa ne radi'', „To nije prava škola'' i mnogi drugi. Kao bivše učenice vratile smo se u školu kako bismo vam bolje predočile sam rad škole i odnos prema nastavi koji je drukčiji od odnosa u drugim školama, ali ništa manje vrjedniji.

Mnogi ne znaju kako se u ovoj školi provodi gimnazijski program te kako ona „leži“ između gimnazije i strukovne škole, nije u potpunosti ni jedno ni drugo. Odnos učenika i profesora više je obiteljski nego klasičan što učenicima olakšava savladavanje nastavnog gradiva. Opći predmeti povezuju se često primjerima iz umjetnosti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

„U ovoj školi ima puno učenika kojima matematika ide jako dobro, ipak su se odlučili baviti umjetnosti. U radovima upotrebljavate matematiku, pogotovo omjere i geometriju, a da toga niste ni svjesni''-rekao je profesor matematike Davor Menon.

Star Wars škola

Te predrasude utječu na odluke roditelja koji nisu dopustili djeci upis u ovu školu, čemu smo i same svjedočile kroz razgovor s kolegama koji su ju htjeli upisati. Pored obrazovanja unutar škole, učenici mogu sudjelovati i u brojnim projektima, kao što je činjenica da ove godine sudjeluje već šesnaesti put za redom u Tjednu mozga, prošle godine, kao i ove sudjeluje u organizaciji Star Wars tjedna i oslikavanju zidova osječkih domova. Neke od tih radionica donijele su učenicima mnoge nagrade i pridonjele daljnjem uspjehu korisnom za razvoj karijere u budućnosti. Kao što smo već spomenule, to je škola gimnazijskog programa u trajanju od četiri godine nakon koje učenici pišu državnu maturu te imaju mogućnost upisa bilo kojeg fakulteta. Još jedna od zanimljivih činjenica je to da je na dan ovog intervjua (08.03.) otvoren i Instagram profil škole o kojem nam je profesorica Željka Fuderer Levak rekla nešto više:

Dakle, danas smo otvorili, povodom dana žena da bude nekakav značajan datum, Instagram stranicu škole kako bi bili na još jednoj platformi. Kako naša škola gleda prema naprijed a ne unazad i pozvali smo učenike da kreiraju sadržaje, svaki dan će biti sadržaj s nekog drugog odjela. Naš hešteg bit će #volimumjetnost i #osijekcityofartists, Instagram stranica škole je spudo.art. Dakle, to je zajednička stranica, ne samo nas kao edukatora već i učenika ove škole da na jedan jedinstven način promoviramo našu školu, promoviramo umjetnost, promoviramo mlade umjetnike, umjetničke sadržaje, tehnike, načine na koje se može upisati škola. Nudimo prečice našim pratiteljima, onima koji će tek postati naši učenici i slično.''

Kako bismo vam prikazali ozračje ove škole zamolili smo par učenika da nam, kroz rečenicu ili dvije, kažu svoja mišljenja o njoj koja ćemo vam ovdje navesti:

„Volim ovu školu zato što možemo biti kreativni i možemo sve svoje osjećaje prenijeti na radove.'' - Tea Bistrović

''Ovu školu sam sasvim slučajno upisao ali je to bila najbolja odluka u mome životu zato što ovdje mogu biti ono što uistinu i jesam, ono što ja želim biti. Kako sam gledao druge škole, ono što sam shvatio je da niti jedna druga škola nije kao ova, ova ima ''ono nešto'' što druge nemaju, ovom školom su mi se otvorile mnoge mogućnosti.'' - Miron Jelić

„Upisala sam smjer kiparski dizajn, sviđa mi se iz tog smjera što radimo s raznim materijalima, a općenito što se tiče škole, profesori su opušteniji, razred se kod stručnih predmeta dijeli na grupe, što je bolje zato što nam mogu posvetiti više pažnje te nas vode na razne izložbe.'' - Ariana Mioš.

Učenici o školi

,,Ovo je škola koja stavlja naglasak na kreativnost, ovo je škola za buduće likovnjake, buduće dizajnere, a kreativnost je nešto što nam pogotovo danas treba u Republici Hrvatskoj. Dakle, u trenutcima kada nema posla i kada čovjek treba sam stvoriti posao iz nekakvog vlastitog hobija mislim da je ovo prava škola za razvijanje takve vrste sklonosti.''-prof. Tihomir Taborski, „Treba se baviti umjetnošću, bilo to pjevanje, pisanje, crtanje, slikanje ili nešto slično, bili dobri ili loši treba se baviti time jer to čini čovjeka zadovoljnijim.''-prof. Dražen Brkić

„Učenici su ovdje na prvome mjestu, a mi se trudimo kao škola, odnosno djelatnici da im priuštimo sve uvjete i preduvjete i nadam se da u tome uspijevamo i to najbolje možete saznati od samih učenika.''-prof. Želimir Fišić.

Kako izreka glasi: „Ne sudi knjigu po koricama'', tako ni ovu školu, kao ni jednu drugu niti išta u životu nebi trebalo suditi po glasinama koje o njoj/tome kruže.



Autorice: Marija Cindrić, Brigita Petrušić, Tena Vuksanić

 


Izdvojeno

Reci što misliš!