Lifestyle / Ostalo

BikeMyDay: Pravo na bicikl!

BikeMyDay: Pravo na bicikl!

BikeMyDay organizira još jednu uzbudljivu gradsku avanturu. Pravo na bicikl je masovno okupljanje biciklista koji će se provozati najvažnijim gradskim prometnicama i biciklističkim stazama.

Pravo na bicikl održava se u Osijeku, 21.05. u 10:00 sati, a ruta kojom će se vožnja odvijati je sljedeća: okupljanje i polazak s Trga A. Starčevića, Županijska ulica, ulica Hrvatske Republike, ulica Kardinala A. Stepinca, pješački most, te cilj kod ZOO-a. Dakle, radi se o laganoj, nezahtjevnoj vožnji u kojoj mogu sudjelovati svi, bez obzira na broj godina i kotača. No, ako ste mlađi od 16 godina i želite sudjelovati obavezno nosite kacigu dok vozite bicikl. Cijeli događaj će se odvijati pod policijskom paskom i pratnjom. Svaki će sudionik Prava na bicikl dobiti ekskluzivni komemorativni PNB BMD bedž (king size!), bocu sponzorske Bistra vode i letak/priručnik s uputama za ponašanje tijekom vožnje.

de605225c9468e945d5abbcb0dc8ed32.jpg
Neizostavno dođite i povedite djecu, bake, unuke, supruge, pa i domaće životinje ili kućne ljubimce ako ih imate i ako se znaju ponašati u prometu. Što nas je više biti će bolje, veselije i glasnije! Ponesite zviždaljke, zvona, trube, vuvuzele, bubnjeve i druge rekvizite koji stanu na bicikl i proizvode buku – neka nas se i vidi i čuje! Odbacite okove, odjenite se zanimljivo, šašavo, šuškavo i zeleno.


Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Temeljni, sveopći cilj akcije je promovirati bicikl kao sredstvo svakodnevnog prijevoza u gradu, koje ne zagađuje i ne nagrđuje životni okoliš ispušnim plinovima i bukom, ne zakrčuje prometnice, te pozitivno djeluje na psihofizičko zdravlje čovjeka. Okupljanje velikog broja biciklista u zajedničkoj vožnji gradom također ima i nekoliko konkretnih ciljeva:

1. Potaknuti interes za biciklizmom kod građana koji se iz bilo kojeg razloga ne služe biciklom kao prijevoznim sredstvom.

2. Impresionirati lokalnu vlast kako bi je se navelo da obrati dužnu pozornost biciklističkoj populaciji i njenim potrebama i zahtjevima. To se prvenstveno odnosi na povećanje razine sigurnosti u prometu, plansku i smislenu izgradnju novih biciklističkih staza i ispravljanje nedostataka postojećih, poput neadekvatne horizontalne signalizacije i "spuštenih" rubnjaka kojima su staze ispresijecane. Širenje mreže biciklističkih staza u gradu dovodi i do povećanog broja bicikala, ali se ne razmišlja niti radi na popratnoj infrastrukturi, poput osiguranja sigurnog, unificiranog i prepoznatljivog parkirališnog prostora namijenjenog isključivo biciklima, što bi zasigurno pridonijelo jačanju branda grada Osijeka.

3. Također, značajno veću pažnju treba posvetiti gorućem problemu krađe bicikala i dijelova bicikala. Treba inzistirati na većem alociranju policijskih resursa u otkrivanju počinitelja, ali i prevenciji krađa.

Dodatni proizvod/korist od događaja biti će ugodno druženje i međusobno upoznavanje gradskih biciklista, koje će kulminirati na prostoru kod Zoološkog vrta, gdje će biti organizirana prikladna okrjepa za sudionike nakon odvožene gradske rute.

U Pravu na bicikl možete sudjelovati sljedećim vozilima: uniciklima, monociklima, biciklima, tandemima, recumbentima, triciklima, biciklićima s pomoćnim kotačima, ali ne s biciklima s pomoćnim motorom, bio on unutarnjesagorijevajući ili električni.

Pravo na bicikl jest:

* Pravo na bezbrižnu, ugodnu i sigurnu vožnju gradom.

* Pravo na kompletnu biciklističku infrastrukturu (staze, parkinzi, servisne stanice).

* Pravo na uklanjanje stupića, rubnika, smeća i parkiranih automobila s biciklističkih staza.

* Pravo na bolje označavanje i održavanje biciklističkih staza.

* Pravo na Bicikl92 – policijski hotline za prijavu krađa bicikala.

Podsjećamo roditelje da je za svu djecu do 16 godina starosti na biciklu obavezno korištenje zaštitne opreme (kacige), nošenje koje se preporučuje i svim ostalim sudionicima u biciklističkom prometu!

Svakako nam se u subotu 21.05. pridružite u bicikliranju, jer će se vožnja održati bez obzira na vremenske prilike.

Datum i vrijeme događanja: subota 21.05.2011. u 10:00.

Tekst: BikeMyDay

2f2ccd8d16059cc2e6fed0d640c73b3f.jpg


Izdvojeno

Reci što misliš!