Lifestyle / Ostalo

Festival Tarda oduševio regiju

Festival Tarda oduševio regiju

Ovog je vikenda, u petak i subotu 19. i 20. kolovoza u Dardi održan prvi povijesni festival imena TardaFest. Festival je organizirala Udruga za ruralni turizam Đola iz Darde u suorganizaciji s Općinom Darda, Turističkom zajednicom Baranje i Turskom razvojnom agencijom TIKA iz Zagreba.

Kroz dva dana kroz Dardu je prošlo deset tisuća ljudi koji su uživali u prebogatom programu u prekrasnom ambijentu dvorišta i parka dvorca Esterhazy. Festival se tematski vezao na šesnaesto stoljeće, konkretnije na povijesni biser Darde – činjenicu da je do Darde išao čuveni Sulejmanov most, čiji su ostatci pronađeni upravo uz prostor samog festivala.

Posjetitelji su mogli pogledati sajam antikviteta, kazališno turističku predstavu – Đola Veličanstveni most, modnu reviju kostima iz šesnaestog stoljeća, umjetničke radove inspirirane turskim motivima, zatim poslušati radionice gdje su mogli naučiti fraze iz turskih sapunica ili skrivene, atraktivne lokacije ukoliko planiraju posjet Turskoj. Kroz desetak kreativnih radionica mali i veliki okušali su se u izradi mini maketa Sulejmanovog mosta, slamnate turske sablje, crtanju Sulejmana i Hurem ili pak oslikavanju keramike i svile, a nije izostalo ni učenje turskih plesnih koraka. Svi su se mogli provozati kočijom kojom je upravljala turska raja, a nije izostala ni konzumacija kahve, rahatlokuma, baklave i urmašica čime su organizatorice počastile sve posjetitelje kroz oba dana. Turski kulturni centar Yunus Emre iz Zagreba organizirao je i proveo dvije cjelodnevne radionice izrade turskih motiva, kao i prezentaciju i degustaciju turskog čaja, koju su svi sa oduševljenjem popratili. Drugoga dana, u finalu festivala, zapaljena je velika turska slamnata sablja i to uz kratku priču o ženi čiji je muž odlučio baciti sablju i prigliti nju umjesto hladne oštrice. Ljubav je u priči pobijedila, a svi su se po završetku ostali zabavljati uz bubnjanje RitmOS-a i nastup žonglera vatrom te TF laganini party koji je potrajao do dugo u noć.  

darda2

Voditeljica projekta TardaFest, Bogdanka Ćudić Vilić naglasila je kako je ovo izvrstan temelj za narednu godinu, kada je u planu uvođenje priče o grofoviji Esterhazy koji su također ostavili snažan pečat na povijesna zbivanja u Dardi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na skali od jedan do pet, dajemo ocjenu deset. Zaista smo oduševljeni odazivom i reakcijama posjetitelja, posebno kada uzmemo u obzir činjenicu da je ovo naša prva godina kako smo organizirale Tardu, naglasila je dopredsjednica Udruge Đola, Dragana Lisjak. Glavne i odgovorne za Tardu naglasile su kako su volonteri bili srce i duša festivala, a dodatno se zahvaljuju svim izvođačima na sudjelovanju.

SiB.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!