Lifestyle / Ostalo

SiB masterchef za vas kuha prvomajski grah

SiB masterchef za vas kuha prvomajski grah

Uskrs je tek prošao i jedva da smo se oporavili od teške hrane, a slijedi nam "prvomajski vikend". Tradicionalno mnogi kuhaju grah, a mi vam nakon fiša donosimo i recept za grah u kotliću.

Uskrs je tek prošao i jedva da smo se oporavili od teške hrane, a slijedi nam "prvomajski vikend". Tradicionalno mnogi kuhaju grah, a mi vam nakon fiša donosimo i recept za grah u kotliću.

8dc2eb1b8cd778d237da7261fec6799c.jpg

Šareni grad, voda, paprika, kobasice, šunka, slanina... Gotovo da nema toga što se ne može "ubaciti" u grah. Kako vjerujemo da je mnogima od vas ostalo ostataka šunke od protekloga blagdana, šteta je i to ne iskoristiti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Za dobar grah od kojeg se kasnije diže prašina, a gospođice i gospođe bježe glavom bez obzira od muškaraca, potrebno vam je:

- šareni grah

- povrće (luk, mrkva, peršin, svježa paprika)

- meso (kuhana šunka, kobasice, dimljena slanina)

- voda

- domaća mljevena paprika (ljuta i slatka), sol, papar

7920e43380d85a08a4228ae1c7764f86.jpg

Kako bi se grah prije skuhao, potrebno ga je 12 sati prije kuhanja ostaviti da nabubri u vodi. Kao i za fiš, preporučujemo da luk prvo izmiksate, a zatim ga dodate u kotlić zajedno sa grahom, mrkvom, peršinom i vodom. Kotlić postavite na vatru i započnite sa kuhanjem. Nakon što je grah zavrio, skinite pjenu koja se podigla, a nakon toga grah je spreman za dodavanje začina i mesa.

U kotlić dodajte slaninu koja će se trebati malo duže kuhati, a po želji dodajte sol, papar, ljutu i slatku papriku. Ne pretjerujte sa soli, jer je meso koje ste dodali, odnosno koje ćete dodati, već poprilično slano. Sol i ostale začine možete dodati kasnije, nakon što probate! Kako bi grah bio ukusniji možete dodati i malo kuhane rajčice koja će osim okusa popraviti i boju. Dodajte i jednu cjelu svježu papriku.

Tijekom kuhanja bitno je da vam grah ne zagori, jer će tako postati gorak. Zato je nužno da grah miješate skorz do dna kotlića. U slučaju da je potrebno, u kotlić možete doliti još vode.

Kada je slanina već pri kraju sa kuhanjem u kotlić dodajte kuhanu šunku i kobasicu i nastavite sa kuhanjem. Šunka i kobasice će pustiti dodatne okuse i dati grahu i žestinu.

Probajte da li je potrebno dodati još začina, ako je potrebno dodajte pa nastavite kuhati dok slanina i kobasica ne budu kuhani.

Kao salatu, uz grah predlažemo mladi luk i kisele feferone kako bi kasniji dojam bio još ubitačniji :)

Naravno, uz sve to dobro će doći i pokoje hladno pivo za kuhara i njegove pomoćnike.

Tekst: SiB.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!