Lifestyle / Ostalo

FIŠ – recept à la SiB.hr

 FIŠ – recept à la SiB.hr

Ribana mrkva, dinstani krumpir, lovor, dobro promiješajte i to je to. Naravno, da ne. Za dobar fiš treba vam riba, voda, dobra paprika i TO JE TO ili...

Naš recept za današnji fiš je vrlo jednostavan, jer fiš ni nije jelo s kojim treba eksperimentirati već se treba držati provjerenih metoda rada.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Fiš za 8 osoba:

- Šaran 3 kg

- Glava i rep štuke

- Malo soma

- 15 dkg luka na 1kg ribe

- 12 dcl vode na 1 kg ribe

- Malo domaće kuhane rajčice

- 1 žlica slatke paprike (domaće) na 1 kg ribe

- Ljuta paprika po želji (ne pretjerati!)

- Sol po želji (pred kraj)

- 2 dcl bijelog vina

- dodaci za fiš (nije nužan)

Luk izmikasajte u multipraktiku s malo vode. Luk možete i dinstati na vatri, ali ako niste dovoljno iskusni preporučamo mikasnje jer vam tako neće ostati neugodni komadi luka u tanjuru.

Luk dodajte u kotlić te nalijte potrebnu vodu (smješano sa dodatkom za fiš). Pazite da ne pretjerate s vodom jer ne želite dobiti rijetku juhu. Ribu dodajte odmah u hladnu vodu uz već navedene dodatke. Mnogi ribu dodaju u vruću vodu, ali mi smo se odlučili za nešto drugačiju varijantu.

Kada provri, dodajte slatke i ljute paprike. Kuhajte cca 30 minuta na konstantnoj vatri i povremeno pred kraj probajte i po potrebi dodajte soli i paprike. Također pred kraj kuhanja dodajte 2 dcl vina i ostavite da još malo vrije kako bi alkohol ispario.

 Uz fiš obavezno nabavite i domaće tjesto koje će dati dodatni okus ovom izuzetnom jelu.

[important title=Za one koje voli ljuto]

Mnogi rado pretjeruju s ljutinom, a kako ne vole svi ljuto preporučamo sljedeće.

Ljuto skuhajte posebno i dodajte po želji!

U jednu manju zdjelicu dodajte nekoliko žlica gotove juhe iz fiša pa u to ljute paprike i iskidanih ljutih suhih feferona. Na štednjaku to sve prokuhajte i dodajte u tanjur po želji.

[/important]

[important title=Mali trik: Kako jesti fiš?]

Mnogi fiš ne jedu jer im smetaju kosti i ne žele doživjeti gušenje za vrijeme jela. Kako vam se to ne bi dogodilo ribu izvadite u tanjur i rukama očistite od kostiju, nalijte juhe i tijesta i bezbrižno uživajte.[/important]

Svi vi koji kojima se ne da kuhati, nemate gdje skuhati i slično ne očajavajte. Fiš možete pojesti i u nekom brojnih restorana i čardi u Slavoniji i Baranji, a u Osijeku preporučamo fiš u Ober piku.

Fiš skuhao: T.M./SiB.hr

  


Izdvojeno

Reci što misliš!