Lifestyle / Ostalo

VIDEO: Zaštita djece na internetu

VIDEO: Zaštita djece na internetu

Sedmogodišnja Lucija krenula je u prvi razred, a poslije ispunjavanja školskih obaveza, često je na računalu. Izvrsno se koristi tipkovnicom i mišem. Manje je zanima internet, a više neki drugi sadržaji koje računalo nudi poput igranja igrica, slušanja glazbe, gledanja filmova, crtanja, itd.



Naravno, sve se to odvija pod budnim okom roditelja i nikada dulje od sat vremena. Pojmovi poput Facebooka i ostalih društvenih servisa Luciji su potpuna nepoznanica i bit će sigurno još koju godinu. No, starija osnovnoškolska djeca na Facebooku, u chat sobama ili putem emaila često su žrtve psihičkog nasilja, žive u strahu od fizičkog nasilja, a druga djeca o njima šire laži. Roditelji često ne znaju s kim dijete komunicira na internetu i ono to vješto prikriva iz straha.

- Smatram da računalo nema što tražiti u osnovnim školama i dječijim sobama. Iako se mnogima takav savjet čini drastičnim, treba uzeti u obzir rezultate istraživanja - kaže Zlatko Miliša, pročelnik Odjela za pedagogiju na zadarskom sveučilištu.

Činjenica jest da djeca nisu dovoljno zaštićena od seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja raznih vrsta putem interneta, a bilježi se stalni porast broja žrtava. Raste i broj djece ovisne o računalima. Osječki Centar za nestalu i zlostavljanu djecu najavljuje i otvaranje Kampa za odvikavanje.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

O toj problematici Tomislav Ramljak, predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, kaže slijedeće: "Provodimo idućih mjesec dana anketu na bazi 15 000 djece iz osnovnih i srednjih škola cijele Hrvatske, te ćemo tako dobiti informacije o tome koliko je djece ovisno o računalu, a koliko je bilo žrtava zlostavljanja sa strane interneta i socijalnih mreža. Smatramo da je dijete ovisno o računalu ako na njemu provodi više od pet sati dnevno."

U osječkim su školama, zahvaljujući projektu grada, na računalima već odavno filteri koji onemogućuju prikazivanje potencijalno sumnjivih i za djecu štetnih stranica.

- Riječ je o projektu čija je vrijednost 180 000kn, gdje smo uz pomoć partnera zaštitili osnovne škole. No, nama je u interesu da se ta zaštita odvija i u svakom domaćinstvu, uz pomoć roditelja i edukacije. Internet je danas medij koji nije dostupan samo na PC-u, već i na mobilnim aparatima, pa zbog takve raširenosti treba voditi računa o načinu na koji se korist, te o njegovoj dostupnosti djeci - rekao je osječki gradonačelnik, Krešimir Bubalo.

Stručni seminar "Sigurnost djece na internetu" organizirao je osječki Centar za nestalu i zlostavljanu djecu za sve stručnjake koji rade s djecom kako bi se podigla svijest o opasnostima interneta, u nas još uvijek slabo razvijena. Sva današnja izlaganja bit će za sve zainteresirane stručnjake od 15.-og veljače dostupna na stranici www.cnzd.org

{youtube}6qifHEIgTOM{/youtube}

TEKST: Stv.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!