Lifestyle / Ostalo

Izviđaštvo u Osijeku sve popularnije

Izviđaštvo u Osijeku sve popularnije

Izviđači IK Javor ostvarili su gotovo sve ciljeve koje su si zacrtali početkom 2010. godine.

“U više od stotinu različitih aktivnosti u 2010. godini, sudjelovalo je između 3.500 i 4.000 osoba, kroz cijelu godinu obilježavali smo 50 godina donjogradskih izviđača, a na središnjoj svečanosti, u sklopu 9. Tjedna osječkih izviđača, uz sudjelovanje gradonačelnika Krešimira Bubala podijelili smo priznanja nekadašnjim i sadašnjim izviđačima koji su dali značajan doprinos razvoju izviđaštva u Donjem gradu. U ožujku smo potpisali povelju prijateljstva s OI Bijeli javor iz Koprivnice, kao rezultat izuzetno dobre suradnje od početka postojanja IK Javor, a naš FIPO Fest jedna je od aktivnosti koja je navedena u razlozima zašto je Grad Osijek dobio status grada prijatelja djece.

Nastavili smo suradnju s izviđačkim udrugama iz Hrvatske i inozemstva, ali i s ostalim udrugama s kojima imamo dodirna programska područja te sa školama i institucijama, lokalnom upravom i samoupravom”, ističe predsjednica IK Javor Jadranka Kokolari. Posebno mjesto u radu IK Javor imaju kontinuirane aktivnosti koje iz godine u godinu jačaju i rastu: 9. Izviđačka zabava; 9. Pozdrav proljeću; Upoznajmo Hrvatsku; 9. Tjedan osječkih izviđača; Edukativno-zabavni izlet na Jankovac; 9. Kulinarski brđanski višeboj "Zlatko Budač"; Izviđačko morsko logorovanje Prvić Luka; DGO Metropola; 9. Međunarodni FIPO FEST te Betlehemsko svjetlo. “Osim redovnih aktivnosti, realizirali smo projekte: Zaustavi PAD - Pokreni RAST; Izviđačkom igrom do zdravlja; U prirodi je zdravlje; Šuma je izvor Života.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Unatoč činjenici da je danas iznimno teško doći do osoba koje svoje slobodno vrijeme žele, mogu i hoće podijeliti i iskoristiti za dobrobit našeg društva, i to bez naknade, mi u Izviđačkom klubu Javor posjedujemo neizmjerno bogatstvo jer imamo veliku snagu u našim izviđačkim vođama i odraslim volonterima. Zbog toga smo, unatoč pomanjkanju financijskih sredstava, dokazali da možemo, hoćemo i želimo biti čvrsta karika u jačanju izviđaštva Grada Osijeka”, zaključuje Kokolari.

92 člana

Izviđački klub Javor ima 92 člana, koji djeluju u izviđačkim družinama prema kategorijama izviđačkih uzrasta i to: Družina poletaraca i pčelica “Jagoda” - 23 člana (jata Bumbari i Bubamare); Družina mlađih izviđača i planinki “Runolist” - 18 članova (patrole Ninđe, Kornjače, Orlovi i Lavovi); Družina starijih izviđača i planinki “Mravi” - 27 članova (patrole Hrast, Pume, Papige i Hicovi dabrovi); Družina brđanki i brđana “Lipa” - 24 člana

Tko to plaća?

“Naši projekti i programi financirani su od Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Osječko-baranjske županije, Grada Vinkovaca i Grada Osijeka, te naših gospodarstvenika, kao i samih članova i njihovih roditelja”, kažu u IK Javor.

 

Ivana KUKIĆ SOLAR (Glas Slavonije)

 


Izdvojeno

Reci što misliš!