Lifestyle / Ostalo

Kopački rit: Šišmiši u gradu i izlet brodom

Kopački rit: Šišmiši u gradu  i izlet brodom

Javna ustanova Park prirode Kopački rit i ove godine se pridružuje obilježavanju Međunarodne noći šišmiša koja se u mnogim zemljama tradicionalno organizira zadnjeg vikenda u kolovozu sa ciljem da se javnost podsjeti na važnost očuvanja ove skupine.

Na svijetu postoji više od 1150 vrsta šišmiša koje čine petinu ukupnog broja vrsta sisavaca. Od toga je na svjetskoj razini 177 vrsta šišmiša ugroženo, čak su 204 vrste nedovoljno poznate, a 5 se vrsta vodi kao izumrle. Najveći broj vrsta na svjetskoj razini ugrožen je upravo zbog raznih gospodarskih aktivnosti koje za posljedicu imaju krčenje šuma kao i zbog upotrebe pesticida.
Hrvatska je od 2000. godine jedna od 33 zemlje članice Sporazuma UNEP/EUROBATS – Sporazum o zaštiti europskih populacija šišmiša, koji obuhvaća Europu i države koje okružuju Sredozemno more, a sa svojih 35 od 52 vrste šišmiša zabilježenih na teritoriju Sporazuma jedna je od najbogatijih država sa faunom šišmiša.

Sve vrste šišmiša u Hrvatskoj zaštićene su Zakonom kao strogo zaštićene zavičajne svojte, nastanjuju sve naše ekosustave, a što je veći broj vrsta prisutan na nekom području veći je i njegov „indeks zdravlja". U Kopačkom ritu do sada je zabilježeno 12 vrsta šišmiša.

Stoga je Noć šišmiša idealna prilika da mladi, ali i oni stariji, upoznaju ove zanimljive životinjice uz koje su se vezale strašne priče i praznovjerja, a sada su postale jedna od najugroženijih skupina.

U sklopu višednevnog programa „Patuljci dolaze ovdje" kojeg organizira Udruga Breza, Kopački rit je priredio program Šišmiši u gradu koji će se održati U petak, 30.08.2013. u 18 h , u Drvengradu u Osijeku (u slučaju kiše program će se održati u Esseker centru)

 

Stručni djelatnici Parka će održati kratko predavanje, iznijeti puno zanimljivih podataka i odgovoriti na mnoge nedoumice u vezi šišmiša. Posjetitelji će saznati koliko vrsta šišmiša ima, koliko su veliki, kakav im je vid i kako se orijentiraju, čime se hrane i zašto spavaju naopačke.
Nakon predavanja, djeca će novostečena znanja moći pokazati u kvizu o šišmišima i osvojiti zanimljive nagrade.

Da li u parku ima šišmiša i kako se glasaju, otkriti ćemo pomoću uređaja „bat detector" koji pretvara ultrazvučne eholokacijske signale šišmiša u frekvencije koje i ljudsko uho može čuti. Djeca će moći sudjelovati u utrci šišmiša, a plesni studio Shine će plesom dočarati svijet šišmiša.

Obiteljsko popodne u Kopačkom ritu

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U sklopu obilježavanja Međunarodne noći šišmiša, Park prirode Kopački rit također organizira Obiteljsko popodne, u subotu, 31.08.2013. u vremenu od 12 h do 18 h, kada će cijele obitelji moći na obilazak posebnog zoološkog rezervata brodom po cijeni od 100,00 kuna (max 5 osoba). Redovita cijena izleta je 70,00 kuna za odrasle, a 50,00 kuna za djecu. Svoje mjesto na brodu možete rezervirati na telefon 031/752 320. Pozivamo sve zainteresirane obitelji da iskoriste ovu promotivnu akciju i da posljednje dane do početka nove školske godine provedu zajedno u prirodi.

[important title=Nagradna igra]Park prirode Kopački rit poklanja vam 2x obiteljska ulaznica za izlet u ritu. U komentar upišite: Želim se voziti brodom po Kopačkom ritu.

Dobitnici su: Tajana Posavac i Anđelka Brdar[/important]


Izdvojeno

Reci što misliš!