Lifestyle / Koncerti

Zbog recesije prazan koncertni kalendar

Zbog recesije prazan koncertni kalendar

Nakon što je u protekle dvije godine u Nastavno-sportskoj dvorani Gradski vrt održano čak 25 koncerata hrvatskih i inozemnih izvođača, s predznakom "veliki", za ovu godinu još nije najavljen ni jedan (!), što je, smatraju i upravitelji dvorane, izravna posljedica gospodarske krize.

Podsjetimo, dvoranom Gradski vrt, koja je od svojeg otvaranja postala pozornica za sva veća zabavna događanja u Osijeku, prodefilirali su mnogi poznati: Plavi orkestar, Mišo Kovač, Severina, Halid Bešlić, Haris Džinović, Tony Cetinski, Parni valjak, Dino Merlin...

Dolazila su i svjetska imena, poput Gregoriana i The Australian Pink Floyd Showa, događale su se afere (otkazivanje koncerta Lepe Brene), padali rekordi dvorane (više od po 6.000 gledatelja na koncertima Zdravka Čolića i Đorđa Balaševića), a posljednji veći koncert organiziran je sredinom prosinca, kada su u sklopu Karlovačko live turneje gostovali Bajaga i Jelena Rozga.

 dvorana gv_495_1

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Od tada vlada "suša", kojoj se ne nazire kraj, što priznaje i upravitelj dvorane Oto Živčić. "Da, recesija je očito ostavila i te kakav trag i u glazbenoj i zabavnoj industriji. Već prošle godine počela je padati posjećenost koncerata, a za ovu godinu još nemamo najavljen ni jedan. Mi vjerujemo da će ih ipak biti jer godina je duga, i to već u proljeće, a ako ne ranije, sigurno u jesen", rezonira Živčić.

No, stvarno stanje ne nudi optimizam. Za usporedbu, lani u ovo vrijeme u Gradskom vrtu već su gostovali Severina i kombinacija Vinko Coce & Mladen Grdović, a početkom ožujka i Haris Džinović. Ove godine najavljivan je tek koncert ponovno okupljenih Novih fosila za 10. ožujka, ali on je ipak otpao.

dvorana gv_495_2

"Drugi je razlog, po meni, što su gotovo sva velika glazbena imena s prostora regije, koja mogu napuniti Gradski vrt, već bila ovdje i sada mora proteći neko vrijeme da ponovno dođu. Teško je reći koliko ćemo sredstava izgubiti jer nemamo prihoda od najma dvorane za koncerte, budući da tek treba vidjeti što će se događati, ali brojka neće biti mala", zaključuje Živčić.

[span class=attention]NIKAD VIŠE SPORTSKIH PRIREDBI:
Živčić napominje da zabavnih i glazbenih događanja ima manje, ali zato je velikih sportskih događanja u dvorani Gradski vrt, tvrdi, nikada više. "Eto, nedavno smo imali Croatia cup, odnosno pripreme hrvatske rukometne reprezentacije za Europsko prvenstvo, a kod nas se pripremala i odbojkaška reprezentacija. Također, ponovno će biti organiziran Svjetski kup u gimnastici, a imamo najave još nekih sportskih zbivanja, koje ćemo iznijeti kasnije", kaže upravitelj.[/span]

[span class=attention]DRUGI PROSTORI AKTIVNI:
Izvođači koji privlače mnogo publike, naravno, često nisu pokazatelj njihove realne kvalitete. Stoga kao pozitivnu činjenicu treba istaknuti nekoliko drugih prostora u Osijeku koji se brinu da građanima ipak ne nedostaje zabavnih sadržaja. U posljednje vrijeme tu prednjači novi noćni klub Medium MDH, koji je u posljednja četiri mjeseca doveo niz glazbenika, koji možda ne mogu napuniti Gradski vrt, ali su napunili taj klub. Posebno treba istaknuti koncerte Nene Belana & Fiumensa, Marijana Bana & Diktatora, Damira Urbana & 4... Najavljuju i nove koncerte, poput onoga hip-hopera Generala Wooa 2. ožujka. Stalno je aktivan i klub Mini teatar, koji od 21. do 26. ožujka priprema pravi glazbeni maraton za šest godina rada. Svirke uživo povremeno se organiziraju i, primjerice, u Slaviji, a na streljani Pampas, 23. ožujka, gostovat će Goran Bare & Majke.[/span]

Tekst: Tomislav Levak (Glas Slavonije)
Foto: SiB.hr arhiva 


Izdvojeno

Reci što misliš!