Lifestyle / Koncerti

Surduk 2011.: Noć romskih virtuoza

Surduk 2011.: Noć romskih virtuoza

Još od prve godine romska glazba je nezaobilazni dio programa Surduk festivala. Ove godine 11.6. 21h u Piroš Čizmi (Suza) nastupa nekoliko vrhunskih glazbenika koji će svojim solo nastupima i zajedničkim session-ima usijati atmosferu nakon čega će zabava potrajati do dugo u noć.

Violina - Ignac Šen Koncert Majstor Radio Televizije NS

Ignac Šen je violinista koji već godinama proslavlja vruću stolicu koncert majstora Velikog narodnog orkestra Radio televizije Vojvodine. Ignac Šen je umjetnik koji je svojom violinom obišao cjeli svijet u koji se otisnuo početkom sedamdesetih iz rodnog Bačkog Gradišta. Hrvatskoj publici je poznat kao violinista koji je obavezno nastupa na konceratima Đorđe Balaševića i Zvonka Bogdana.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Cimbalista - Michael Kurina

Violinski Kontrabas - Ferenc Kurina

Michael i Ferenc su rođena braća. Michel Kurina spada u sam vrh svjetskih izvodjača na cimbalu, nastupao je u mnogim zemljama sa razlicitim sastavima (Šaban Barjamović, Zvonko Bogdan, Lajko Felix, Olah Vince,...). U poslednjih godinu dana na koncertima nastupa i svirajući gitaru. Zahvaljujući bogatstvu harmonija koje izvodi na cimbalu, uspio ih je prenjeti i na gitaru sa zapanjujućom tehnikom.

Ferenc Kurina je takodje bio u pratnji raznih sastava (Lajko Felix, Olah Vince...). Trenutno je redoviti pratioc Lajka Felixa na svim nastupima. Njegova tehnika i stil sviranja kontrabasa su nesto zaista posebno.

Braća Kurina su poznati i kao osnivaći Jazz sastava - Gyass band sa kojim su svirali na mnogim festivalima u Japanu, Portugalu, Italiji, Engleskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Mađarskoj i Nizozemskoj.

Ovaj trio virtuoza na Surduk festivalu predstavlja panonski stil romske glazbe.

Tako da ćemo moći čuti Mađarske Čardaše, Friš Čardaše, Bramsa, Monti Čardaše, Rumunske igre, Hora Stakato, Ševu na Virtuozan način, Solo cimbalo, Starogradske pjesme, Zvonko Bogdanave pjesme, Mađarske, Rumunjske i Ruske ciganske melodije.

Imali su više koncerata sa Zvonkom Bogdanom, Juliom Bisak, Vitkai Kovač Vera, Šabanom Bajramovićem, Đorđe Balaševićem, Bajagom, Zdravkom Čolićem.

Svirali su i u filmu Đorđa Balaševića - Rani Mraz.

Za sve ljubitelje trubačke glazbe, Surduk festival dovodi Marjana Krstića and Serbian All Stars.

Marjan Krstić je romski trubač iz srpske Surdulice koji od 1997., od kada je prisutan na poznatom Saboru u Guči, nastupa s najnagrađivanijim romskim umjetnicima.

Marjan Krstić And The Serbian All Stars je projekt koji je popularan kako u Srbiji tako i u europskim zemljama. Ističe se osebujnim umjetničkim stilom i odličnim autorskim aranžmanima.

Ljubitelji romskih orkestara poput Bobana i Marka Markovića te makedonskog Kočani Orkestra sigurno će uživati i u ovom izuzetnom i energičnom sastavu.

  


Izdvojeno

Reci što misliš!