Lifestyle / Koncerti

Lipaši zlatni i u Bratislavi!

Lipaši zlatni i u Bratislavi!

HPD Lipa,  koje je u posljednjih 19 godina najuspješniji amaterski mješoviti pjevački zbor u Hrvatskoj, ostvarilo je novi veliki svjetski rezultat na prestižnom 5. Međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova Slovakia Cantat 2011., koje je protekloga vikenda, od 14. do 17. travnja 2011. godine, održano u slovačkoj prijestolnici Bratislavi.

Naime, "Lipa" je, ponovno pod ravnanjem "zlatoruke" dirigentice prof. Valerije Fischbach, osvojila Zlatnu diplomu za kvalitetu i titulu pobjednika svoje kategorije (mješoviti odrasli pjevački zborovi), zasluživši pritom za svoju sjajnu izvedbu čak 27,2 boda (od mogućih 30), što je "Lipin" dosadašnji rekord kada su posrijedi svjetska natjecanja! Izniman uspjeh, jedan od najvećih u povijesti "Lipe", postignut je u jakoj konkurenciji 27 izabranih zborova iz 12 zemalja svijeta (Češke, Poljske, Izraela, Rusije, Meksika, Latvije, Finske, Mađarske, Slovenije, Švedske, Slovačke i Hrvatske), čije je nastupe ocjenjivao sedmeročlani stručni žiri, sastavljen od uglednih imena svjetske zborske glazbe iz Poljske, Nizozemske, Češke i Slovačke. Oni su zasebno bodovali svaku skladbu i sve elemente (intonaciju, čistoću i kvalitetu zvuka i slično), a HPD "Lipa" je u svim segmentima zaslužila jako visoke ocjene.

cb6ebdbf8ecf08bac698b44f9924a880.jpg

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Valja istaknuti da je to već osmo svjetsko "zlato" Društva, a ona su osvojena na sedam natjecanja različitih i teških natjecanja zaredom – Budimpešta (Mađarska) 1999., Riva del Garda (Italija) 2002., Prag (Češka) 2005., La Valletta (Malta) 2007., Olimpijada zborova u Grazu (Austrija) 2008., Venecija (Italija) 2010. (tada dvije zlatne diplome u dvije kategorije) te sada u Bratislavi - čime je nastavljen neprekinuti "zlatni niz". Ovo je pak drugi put (nakon Malte 2007. godine) da je "Lipa", uz najsjajnije odličje za kvalitetu, zaslužila i titulu pobjednika svoje kategorije, koja se smatra i najtežom i najzahtjevnijom u zborskom svijetu.

Uz to, "Lipa" je vlasnik i osam "zlata" sa državnih natjecanja pjevačkih zborova (Rijeka 1993., Krk 1997., Zagreb 1998., Umag 1999., Novi Vinodoloski 2001. i 2003. te Novigrad Istarski 2005. i 2007. godine), čime se ukupan broj "zlata" ove "zlatne generacije" penje na ukupno 16. na što smo posebno ponosni. Također, ovo je najljepši mogući uvod u godinu u kojoj će Društvo proslaviti punih 135 godina uspješnoga rada.

Na natjecanju je ukupno 45 "lipaša" izvelo raznovrstan program iz različitih stilskih razdoblja, sastavljen prema strogim propozicijama, a činile su ga četiri skladbe hrvatskih i inozemnih autora: "Come away, sweet love" Thomasa Greavesa, "Rondo Lapponico" Gunnara Hahna, "Voda zvira" Josipa Štolcera Slavenskog i "Plaudite manibus" Branka Starca. Cjelokupan program u trajanju od otprilike 13 i pol minuta otpjevan je napamet, bez nota, a atraktivna izvedba posljednje skladbe "Plaudite manibus", s koreografijom i pljeskanjem, toliko je oduševila žiri, da je jedan član čak glasno doviknuo i "Bravo!" Rezultat je to napornih četveromjesečnih priprema za natjecanje, a valja naglasiti da je za sjajnu pripremljenost zbora uvelike zaslužna i kodirigentica "Lipe", prof. Ozana Tomić.

Nakon službenog nastupa "Lipe" (bio je na rasporedu u petak, 15. travnja, poslije podne, u lijepoj Moyzes Concert Hall), članovi zbora su, premda svjesni kako su odlično otpjevali, s velikim nestrpljenjem i nervozom iščekivali svečano proglašenje pobjednika te dodjelu nagrada i priznanja, zakazanih za subotu navečer na glazbenoj pozornici na otvorenom, smještenoj na Hviezdoslavovo namestie (Hviezdoslavov trg) u samom središtu Bratislave. Kada je pročitano njihovo ime, "lipašii" su počeli skakati i klicati od veselja, slaveći što će sada i slovački stakleni pehar i nova Zlatna diploma krasiti njihove već prepune vitrine.

3c81c9692fbf97369427988a822926a8.jpg

Inače, prije samoga proglašenja, na istoj pozornici "lipaši" su se domaćinima, ostalim zborovima i građanima Bratislave predstavili u sklopu popratnog dijela programa, i to u malo neuobičajenom izdanju. Naime, odlučili su na međunarodnoj sceni prezentirati dio bogate hrvatske folklorne kulturne baštine pa su izveli nekoliko pjesama iz Slavonije, Međimurja i Dalmacije. Članovi zbora bili su u ležernijem izdanju, odjeveni u prepoznatljive "LIPA" majice i traperice, noseći oko vrata marame sa "šahovnicama", a nekolicina je odjenula i narodne nošnje te zasvirala tambure, pokazavši širinu svojih mogućnosti izvedbe. Nastupivši u tom neslužbenom dijelu kao "šlag na kraju" nakon nekoliko zborova, i ovdje su Osječani dobili gromoglasan pljesak i ovacije. Također, tijekom sva tri dana u Bratislavi plijenili su pažnju svojim veselim, razigranim, ali i kulturnim ponašanjem, zasluživši pohvale organizatora natjecanja iz Bratislava Music Agency i njihovih suorganizatora.

Treba reći kako su, na povratku iz Bratislave, članovi HPD "Lipa" posjetili i austrijsku prijestolnicu Beč. Tamo su u nedjelju (17. travnja), na Cvjetnicu, u samom središtu grada,na Trgu svetog Stjepana, ispred Katedrale Svetog Stjepana (Stephansdom) održali kratak i efektan koncert, sastavljen od pjesama s natjecanja, tradicionalnih hrvatskih napjeva, te skladbi iz svojeg pop-rock, dakle "Bum! Tres! LIPA Ples" repertoara, a brojna publika nagradila ih je velikim pljeskom.

Ovim putem članovi "Lipe" zahvaljuju se Gradu Osijeku, Osječko-baranjskoj županiji, članovima Upravnog odbora "Lipe" na čelu s predsjednikom prof. dr. Željkom Turkaljom i dopredsjednikom Stevanom Radovančevićem, te ostalim sponzorima i pokroviteljima na pomoći i financijskoj potpori oko organizacije putovanja u Bratislavu. Vodstvo i članovi zbora zadovoljni su što su opravdali ukazanu im čast i na dostojan način predstavili grad Osijek, Slavoniju i Baranju te cijelu Hrvatsku, posebice njezinu kulturnu baštinu.

{youtube}x1iOhYhY10Q{/youtube}

Tekst: T. Levak, dopredsjednik i glasnogovornik HPD Lipa

  


Izdvojeno

Reci što misliš!