Lifestyle / Koncerti

17. Dan Mađara u Osijeku [PROGRAM]

17. Dan Mađara u Osijeku [PROGRAM]

U subotu, 12. rujna od 15 do 21 sat na Trgu Ante Starčevića održava se 17. Dan Mađara u Osijeku.

Na manifestaciji će sudjelovati folklorne i glazbene skupine mađarskih kulturnih društava Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema, kao i gosti iz susjedne Mađarske.

Povorka plesača predvođena pečuškim puhačima „Ércbányász” i plesnom skupinom „Zengővárkony” s Mečeka kreće s Trga Ante Starčevića, prolazi Županijskom ulicom, preko Trga Slobode do Hotela Osijek, šetnicom uz Zimsku luku i Ribarskom ulicom natrag na Trg Ante Starčevića. Priredbu otvaraju puhački orkestar iz Pečuha i Mješoviti zbor „Népköra” pod vodstvom Marije Kimpf Veres s himnama Hrvatske i Mađarske te skladbom Branka Mihaljevića „Moj Osijek” na oba jezika, u prijevodu Marte Tripolszki. Nakon toga nastupaju plesne skupine dvadesetak kulturnih udruga, s približno 350 sudionika, izlažu svoje rukotvorine i tradicionalne gastronomske pripravke na 20 štandova. Pojedine udruge su do sada su uprizorile jesenjske radove, kao npr. gaženje grožđa (Zmajevac) i ukuhavanje pekmeza na starinski način. Pekla se riba i langošice, kušali su se kopački riblji specijaliteti, itd pa se može nešto slično očekivati i ove godine.

„Ovom priredbom, koju organiziramo po 17. put, želimo kao mađarska zajednica naznačiti našu prisutnost na ovim prostorima i zahvaliti na pomoći Gradu i Županiji u njegovanju i čuvanju naše kulture, jezika i običaja”, kaže tajnica Mađarskog kulturnog društva Népkör Zsuzsana Kutin.

Program:
15.00 Nastup dječjih folklornih grupa
16.00 Svečani ustroj na Trgu A.Starčevića
16.30 Otvorenje manifestacije
Nastup folklornih i glazbenih skupina
Ponuda gastronomskih specijaliteta i prezentacija tradicionalnih običaja
20.00 Zajednički završni čardaš za sve prisutne

Izvor: Radio Osijek

 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Izdvojeno

Reci što misliš!