Lifestyle / Kino

Film tjedna: Brutalni Diktator + nagradna igra

Film tjedna: Brutalni Diktator + nagradna igra

Kada je izašla prva najava za „Diktatora" vidjelo se da Sacha Baron Cohen opet ubada na pravo mjesto i da je rezultat mogao biti ili genijalan film ili provokativno djelo puno dobrih zamisli, ali lošega koncepta. Na svu sreću ispalo je ovo prvo.

Kada je izašla prva najava za „Diktatora" vidjelo se da Sacha Baron Cohen opet ubada na pravo mjesto i da je rezultat mogao biti ili genijalan film ili provokativno djelo puno dobrih zamisli, ali lošega koncepta. Na svu sreću ispalo je ovo prvo.

dictator495 1

U svojoj trećoj suradnji Cohen i njegov vjerni redatelj Larry Charles proizveli su jednu od najboljih političkih satira u zadnje vrijeme koja je istovremeno smiješna, ali i šokantna. Da vam dam samo ideju toga, film je Baron Cohen posvetio preminulom Kim Jong-Ilu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Priča prati Admirala Generala Aladeena (Cohen), vladara fikcijske sjevernoafričke države Wadiye. Tiranin, rasist, seksist, židovomrzac i gorljivi protivnik zapadne kulture, cilj mu je stvoriti najjače nuklearno naoružanje i pretvoriti njegovu zemlju u nuklearnu velesilu. Na poziv UN-a da dođe i održi govor o svom naumu Aladeen putuje u NewYork sa svojim stricom Tamirom (Kingsley). Ljubomornom Tamiru je to savršena prilika da ukloni Aladeena sa mjesta vladara i zakorači na njegovo mjesto te otvori Wadiyu zapadnim zemljama uvodeći demokraciju te rasproda sva njena bogatstva i postane besramno bogat.

Uz pomoć koruptiranog člana sigurnosne službe Tamir zamjenjuje Aladeena njegovim glupavim dvojnikom s kojim bi trebao realizirati svoj plan. Aladeen napušten u zapadnom svijetu nailazi na bivšeg suradnika Nadala i feministkinju Zoey, vlasnicu dućana s organskom hranom te uz njihovu pomoć kreće u borbu protiv spletkaroša Tamira i njegovog cilja da Wadiya postane demokracija.

dictator495

U filmu postoji odlična linija između parodije i okrutnosti i nekako Cohen i Charles konstantno pronalaze odličan balans. Sve šale i gegovi im dolično prolaze jer uz nastojanje da izazovu smiješnu reakciju kod gledatelja, oni kroz njih šalju i pravovremenu poruku. Ispod svih tih scena „Diktator" je inteligentan prikaz političke korupcije i zapadnjačkog odnosa prema bliskoistočnim državama. Jedna od najboljih scena koja to prikazuje je kada Aladeen drži govor naglašavajući kakva bi Amerika bila da u njoj vlada diktatura, a ne demokracija. Najsmješnije od svega je što sve naborjanje činjenice su istina. Ako trebate dokaz da komedija proizlazi iz tragedije nemojte tražiti dalje od ovog filma.

Cohen kao glavni gluac opet nosi cijeli film i vidi se da je opet uživao ismijavajući Ameriku i njezine građane. Nakon „Brune" ovo mu je povratak na staze slave koje je osvojio sa Ali G-em i Boratom. Anna Faris i Ben Kingsley su odlična podrška Cohenu i s njima je ova parodija dobila na ozbiljnosti.

Scenaristički dio je odrađen savršeno i da je netko drugi bio zadužen za to ovo bi ispao miš-maš svega i svačega, a ne solidno ukomponirano djelo. Odličan dodatak filmu su i glazbene podloge koje je Cohen preradio na svoj izmišljeni arapski jezik.

Kao još jedan u nizu Cohenovih bisera i ovaj film zaslužuje preporuku jer dobro je vidjeti da postoji još netko tko će prikazati filmski svijet u onom drugom svijetlu.

OCJENA: 7/10

dictator495 2

Komedija

Herojska priča o diktatoru koji riskira svoj život kako demokracija nikad ne bi došla u njegovu voljenu zemlju.

Redatelj: Larry Charles

Scenaristi: Sacha Baron Cohen, Alec Berg

Zvijezde: Sacha Baron Cohen, Anna Faris and Ben Kingsley

[important title=Bruschette Maretti nagradna igra - gledaj film i uživaj]Uživaj u filmu u društvu neodoljivog hrskavog dvopeka jedinstvene kombinacije okusa.

Bruschette Maretti brend karakterizira vrhunska kvaliteta i prije svega izvrstan okus. Pusti film, otvori vrećicu i prepusti se neodoljivim Bruschette Maretti okusima špinata&sira, rajčice&masline&origana, 4 vrste sira, miješanog povrća, gljiva&vrhnja, češnjaka i klasičnih, ali ne i manje zanimljivijih slanih Bruschetta Maretti.

Poklanjamo 3x1 paket Bruschette Marettia, a sve što trebate napraviti je u komentar ISPOD članka upišite "Želim gledati film uz Bruschette Maretti" i kliknite like.[/important]

Piše: Perica Bernhardt/SiB.hr

  


Izdvojeno

Reci što misliš!