Lifestyle / Kino

Kinematografi i Pepermint: ''Film in Residence''

Kinematografi i Pepermint: ''Film in Residence''

Film može jednostavno ispričati priču, zabaviti nas ili nas educirati i informirati. Može istražiti likove i djela, ili može izazvati promjenu naše percepcije i razumijevanja. Može zabavljati, ali se može i razviti i širiti kulturološke i filozofske ideje. Može angažirati publiku i izazvati emocionalnu reakciju, suosjećanje i razumijevanje.

Program „Film in Residence“ novi je program koji Kinematografi Osijek započinju u nedjelju 22.11.2015. u 20 sati u suradnji s clubom Peppermint. Prvi u nizu filmova koje će publika moći pogledati u prostoru kluba, dokumentarni je film redatelja Zvonimira Rumbolta „Pola stoljeća diska“ , prikazan na brojnim festivalima, a kojeg će predstaviti sam autor.

Godine 1964. godine Petar Ivulić, splitski avanturist bračkih korijena i pariške adrese, u Jelsi na otoku Hvaru otvara prvi disko klub u tadašnjoj državi. Tim pionirskim poduhvatom pokrenut je val otvaranja disko klubova diljem zemlje i taj oblik socijalnog druženja obilježio je dvije naredne dekade.
Je li baš jelšanska „Amfora“ bila prva i što jedan klub čini pravim disko klubom? Kakva je bila uloga takvih mjesta i koji su njihovi pozitivni i negativni učinci na društvo?

Jesu li refleksije današnjeg društva razlog snimanja filma i s kakvim se izazovima i poteškoćama susreo autor tijekom snimanja, odgovorit će sam autor poslije projekcije, kao i akteri filma, danas ljudi u trećoj životnoj dobi.

Redatelj filma je ujedno i autor sveučilišnog priručnika 'Gluma pred kamerom' koji će se predstaviti osječkoj javnosti u ponedjeljak 23.11.2015. s početkom u 13 sati na Umjetničkoj akademiji u Osijeku.

Program „Film In Residence“ koristi film kao oblik komunikacije. Ne diskriminira niti jedan filmski žanr i svoja vrata otvara underground filmskoj sceni sa ciljem educiranja i informiranja publike, ali i poticanja suradnje različitih umjetničkih i gospodarskih partnerstava i suradnji.

U umjetnosti, promatrač može uživati u slici iz očitih razloga – forma, boja i preciznost – ili može nadići očito i diviti se emocijama, idejama i značenju koje je slikar pokušao uhvatiti i zatočiti u slici.

Isto je i sa filmom.

Film je umjetnost koja se sluša srcem. Pridružite nam se i naučite slušati.

Filmske projekcije u klubovima i na otvorenim lokacijama, praksa su kojom se najčešće krše autorska i druga podredna prava. Programom „Film In Residence“ želimo pokazati da je moguće organizirati projekcije i evente na neuobičajenim lokacijama, a da se pri tom ne krše prava trećih.
Program je za publiku- besplatan.

  

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Izdvojeno

Reci što misliš!