Lifestyle / Kino

Matanićev 'Zvizdan' od idućeg tjedna u kinu Urania

Matanićev 'Zvizdan' od idućeg tjedna u kinu Urania

Svečana pretpremijera 'Zvizdana' Dalibora Matanića, održat će se u kinu Urania 21. rujna u 20 sati. S redovnim kino projekcijama 'Zvizdan' kreće od 24. rujna.

Iščekivani igrani film 'Zvizdan' Dalibora Matanića će imati svoje osječko pretpremijerno prikazivanje 21. rujna 2015. u 20 sati u kinu Urania. Svečana pretpremijera će se održati uz nazočnost scenarista i redatelja Dalibora Matanića, producentice Ankice Jurić Tilić, direktora distribucijske tvrtke 2i Film Ivora Sibera te glumačke postave.

Ulaznice po cijeni od 25 kn za pretpremijerno prikazivanje je potrebno rezervirati putem maila: [email protected] i [email protected] ili pozivom na broj uprave 205 501 (od 9:00-16:30 sati) ili broj blagajne kina Urania 205 507 (od 16:30-23:00 sata).

'Zvizdan' prati tri različita desetljeća u dva susjedna sela opterećena netolerancijom i sukobima, a kroz tri ljubavne priče progovara o opasnostima, ali i postojanoj snazi zabranjene ljubavi.



Od samih početaka i svjetske premijere na međunarodnom festivalu u Cannesu 'Zvizdan' niže uspjehe – na spomenutom festivalu osvojio je Nagradu žirija u sklopu programa Izvjestan pogled, uz fantastičan odjek u svjetskim medijima i prijem međunarodne publike. Potom je uvršten u službenu selekciju deset najboljih europskih filmova koji konkuriraju za Nagradu LUX 2015 a dodjeljuje je Europski parlament, a nakon regionalne premijere na Sarajevo Film Festivalu ovjenčan je nagradom CICAE koju dodjeljuje žiri Međunarodne konfederacije umjetničkih kina. Na pulskom filmskom festivalu, gdje je premijerno prikazan u Hrvatskoj, ostvario je apsolutnu pobjedu sa šest Zlatnih Arena i nagradom Oktavijan – uz Grand Prix, tj.  Veliku Zlatnu Arenu za najbolji film, nagrađeni su i Dalibor Matanić za režiju, Tihana Lazović za glavnu žensku ulogu, Dado Ćosić za najbolju sporednu mušku ulogu, Nives Ivanković za najbolju sporednu žensku ulogu te Ana Savić Gecan za najbolju kostimografiju. Najnovije priznanje pristiglo je proteklog tjedna iz Hrvatskog društva filmskih djelatnika, koje je 'Zvizdan' odabralo za hrvatskog predstavnika u natjecanju za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg stranog filma.

Glavne uloge igraju Tihana Lazović i Goran Marković, a u ostalim nastupaju Nives Ivanković, Dado Ćosić, Stipe Radoja, Trpimir Jurkić, Mira Banjac, Slavko Sobin, Lukrecija Tudor, Tara Rosandić i Ksenija Marinković. Direktor fotografije je Marko Brdar, a montažer Tomislav Pavlic. Producentica je Ankica Jurić Tilić i Kinorama, koproducenti su Petra Vidmar, Frenk Celarc, Nenad Dukić i Miroslav Mogorović, skladatelji Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz, dizajner zvuka Julij Zornik, scenografiju potpisuje Mladen Ožbolt, kostimografkinja je Ana Savić Gecan, a majstorice maske su Mojca Gorogranc Petrushevska i Talija Ivančič. Snimatelj tona je Mladen Pervan, a pomoćnik režije Dragan Jurić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na redovnom programu kina Urania 'Zvizdan' će se prikazivati od 24. rujna.

SiB.hr

 

 


Izdvojeno

Reci što misliš!