Lifestyle / Kino

DORF festival dokumentarnog rock filma u kinu Urania 11.-15. ožujka 2015.

DORF festival dokumentarnog rock filma u kinu Urania 11.-15. ožujka 2015.

Festival dokumentarnog rock filma – DORF ove se godine održava od 12-15. ožujka u Vinkovcima (Gradsko kazalište i Centar znanja), Vukovaru (CineStar) i Osijeku (kino Urania). Na ovogodišnjem Festivalu posjetitelje očekuju projekcije 30 glazbenih dokumentaraca iz 12 zemalja (od toga 15 premijera) raspoređenih u 3 programa: Regionalni, Međunarodni i Tajna povijest rocka, uz bogat popratni program.


 
U regionalnoj selekciji biti će prikazano 14 filmova, od kojih izdvajamo film „Marzidovšek Minimal Laboratorium“- portret (o)kultnog slovenskog minimalista, eksperimentatora i multikreativca Marija Marzidovšeka, koji je na rasporedu u četvrtak u 19 h.
 
U međunarodnom programu od 10 filmova izdvajamo hrvatsku premijeru filma „Naš vinil ima težinu“ autora Jeffa Broadwaya (SAD) o kultnoj Stones Throw Records – hip hop etiketi koja je objavila neke od najvažnijih hip hop albuma (Madlib, Questlove, Talib Kweli...). Film će biti prikazan na zatvaranju festivala u subotu u 21 h.
 
U selekciji Tajna povijest rocka ove godine biti će prikazano 5 filmova, a izdvajamo film „Scarce – Dani poput ovih“ Sally Irvine (Velika Britanija) o istoimenom indie-rock bandu koji je početkom 90-ih zabljesnuo na indie sceni, a moći će se pogledati u petak u 19 h.
 
9. DORF INTRO se u Vinkovcima otvara već danas (9.3.) kada će u Centru znanja Vinkovci biti svečano otvarana izložba plakata „Iz privatne zbirke Kornela Šepera“, a potom će se moći pogledati i film o kultnom zagrebačkom kantautoru Manceu, studentski rad Velimira Rodića.
 
U Osijeku DORF se otvara u srijedu 11.3., kada ćete imati priliku sudjelovati u premijernom hrvatskom predstavljanju makedonskog projekta „Re:Volt“ koji su prije 5 godina u Skopju pokrenuli Gjorgji Janevski i Flora Pitrolo. Radi se o interaktivnoj platformi kojom se radi hommage kontroverznom i zabranjivanom makedonskom filmu iz 1977., a uključivanjem autora iz lokalnih sredina nudi se na novo čitanje i prilagodbu našemu vremenu. Radnja filma i kritika sistema nimalo ne odudara od vremena danas te smatramo da je film odličan medij kojim bi se mogla pokrenuti rasprava o potrebi za promjenama današnjeg društva. Film će biti prikazan 11.3. u 21 h uz glazbenu pratnju Dječaka iz Vode, mladog autora koji će nakon projekcije održati i koncert u Kinu Urania.
 
Konačnog pobjednika ovogodišnje konkurencije odabrat će tročlani žiri kojega će sačinjavati prošlogodišnji pobjednik Dušan Moravec (“Damir Avdić – Pravi čovjek za kapitalizam”, 2013.), Lada Furlan-Zaborac iz Bambi Molestersa te Krešimir Blažević, glavni urednik portala Muzika.hr.
 
DORF nagrada za životno djelo bit će dodijeljena  Zdenku Franjiću- vlasniku glazbene etikete „Slušaj najglasnije“, koju izradio je Arpad Slančik iz Subotice, a nagrada za najbolji film djelo je Marije Miloševske iz Skopja. DORF 2015. plakat napravio je Igor Hofbauer iz Zagreba.
 
Ulaznice za program u Osijeku po cijeni od 15 kn možete nabaviti 30 min prije početka filmova na blagajni kina Urania.

Također, svi traileri filmova se nalaze na linku OVDJE

DORF festival dokumentarnog rock filma u kinu Urania 11.-15. ožujka 2015.

11/03 (srijeda) 9. DORF INTRO
[OFF] 21:00 Re:Volt, 30'
[OFF] Dječak iz Vode- koncert

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

12/03 (četvrtak)
19:00
[REG] Marzidovšek Minimal Laboratorium , 29'
[REG] Lijepa umjetnost zrcaljenja , 53'

13/03 (petak)
19:00
[REG] Vidimo se na kazanu , 35'
[TPR] MC. Čovjek s vinilom , 20'
[TPR] Scarce – Dani poput ovih , 53'
21:00
[INTER] Morphine: Putovanje snova , 93'

14/03 (subota)
19:00
 [REG] Sonic Doom: Film , 49'
 [REG] Nek je dan radostan , 65'
21:00
[INTER] Naš vinil ima težinu , 94'

Cijena ulaznice je 15 kn.

  

  


Izdvojeno

Reci što misliš!