Lifestyle / Kino

Film It Loud u Uraniji

Film It Loud u Uraniji

Projekt provode festivali Cinema City iz Novog Sada i Udruga ljubitelja filma RARE Vinkovci/Festival DORF., a financiran je sredstvima EU iz pretpristupnih IPA fondova Prekogranična suradnja Hrvatska-Srbija.

„Film It LouD“ otvara nove mogućnosti mladima iz svijeta filma i glazbe, a za cilj ima povezati filmsku i glazbenu scenu i stvoriti nove koprodukcijske suradnje i kreativna prijateljstva između Hrvatske i Srbije.

PREDGOVOR

"Suradnja na ovom projektu s prijateljskim festivalom Cinema City iz Novog Sada osigurala je, kao prvo, kvalitetniju komunikaciju i veću cirkulaciju dobrih filmova u oba smjera. Kao drugo, provodimo projekt koji je kroz edukacije uključio 40 mladih ljudi iz obje države u kreativne filmske procese, osigurao prikazivanje 10 recentnih hrvatskih dokumentarnih filmova u Novom Sadu i 5 filmova srpskih autora u Osijeku, Vukovaru i Vinkovcima, povezao 2 grada i 2 festivala u vremenima kada je financijska situacija vrlo neizvjesna i svakako otežava razmjenu informacija.

Na kraju, svi vjerujemo da će naš primjer pokazati drugima kako se može surađivati, da postoje fondovi koji pomažu i omogućuju bilateralne odnose u interesu svih uključenih, te da u vremenu pred nama ovakvih primjera treba biti puno, dvostruko više.

Za ovu jedinstvenu priliku izabrao sam 2 recentna igrana i 3 dokumentarna filma, koje možete pogledati u 3 večeri – prilično siguran da će vam se svidjeti i osigurati filmske užitke. Pogledajte filmove u društvu s autorima i poslušajte razgovore nakon projekcija.

Nadam se da ćete nastaviti pratiti sve zanimljiviju kinematografiju susjedne zemlje i svjedočiti smjeni generacija koja ide sporije nego bismo htjeli, ali se odvija i zauzima prostor, ohrabruje svojom kreativnošću i traži našu podršku. Pri samom kraju projekta zadovoljno vas pozivam sve na projekcije i radujem se nekim novim susretima, te zahvaljujem na podršci u ime cijele ekipe koja provodi ovaj projekt," rekao je Toni Šarić, voditelj projekta/predsjednik Udruge ljubitelja filma RARE Vinkovci.

Kino Urania, 4.-6. veljače 2014.

Utorak 4. veljače u 19:30h Krugovi
Srijeda 5. veljače u 19:30h Silikonsko proleće
Srijeda 5. veljače u 21:15h Dragan Wende– West Berlin
Četvrtak 6.veljače u 20:00h Anplagd
Četvrtak 6. veljače u 21:15h Smrt čoveka na Balkanu

Ulaznice se mogu kupiti po cijeni od 15 kuna.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

KRUGOVI

REDATELJ: Srđan Golubović
ULOGE: Leon Lučev, Aleksandar Berček, Nebojša Glogovac, Hristina Popović
ŽANR: drama
TRAJANJE: 112 min.
TRAILER:
Dobitnik više od trideset međunarodnih filmskih nagrada, uključujući i posebno priznanje žirija na Sundance Film Festivalu gdje je premijerno prikazan, film 'Krugovi' inspiriran je stvarnim događajem u kojem su Trebinjca Srđana Aleksića nasmrt pretukli pripadnici Vojske Republike Srpske nakon što je ustao u obranu sugrađanina Alena Glavovića. Tri paralelne priče prate likove koji su zbog događaja iz prošlosti motivirani za donošenje odluka koje će im promijeniti živote.

SILIKONSKO PROLJEĆE

REDATELJ: Vanja Hovan
ŽANR: dokumentarni
TRAJANJE: 58 min.
TRAILER: http://vimeo.com/23902087
Film prikazuje razvoj i smjene generacija novosadskih skejtera kroz vrijeme koje je iza nas, kao i budućnost svih dječaka koji se žele amaterski ili profesionalno posvetiti skateboardingu. Eksplicitno se govori o problemima društva, otvaraju nova pitanja, najviše ono koliko smo mi, kao društvo u konstantnoj stagnaciji i nemogućnosti vlastitog napretka, blokirani od strane državnog aparata I vlastite ravnodušnosti. Izvrstan višeslojan dokument jedne scene i prikaz mladih generacija, njihovog urbanog identiteta, prikazan dinamično i iskreno.

Dragan Wende - Zapadni Berlin

REDATELJ: Lena Muller, Dragan von Petrovic
ŽANR: dokumentarni
TRAJANJE: 87 min.
TRAILER:
U ovom tragikomičnom dokumentarcu – obiteljskoj priči mladi snimatelj Vuk iz Beograda kreće na put kojim je prošao njegov  ekscentrični ujak Dragan Wende, “radnički” kralj hedonističke disko-scene Zapadnog Berlina sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Kao Jugoslaven imao je koristi od Berlinskog zida. Danas je ostarjeli vratar u javnoj kući koji živi od socijalne pomoći i žudi za Zidom. Vuk i njegova kamera otkrivaju nam bizarni svijet veterana Yu-emigracije, s briljantnim flashbackovima, animacijama i galerijom likova koje čine ovaj film vrhunskim zabavnim modernim dokumentarnim filmom.

Unplugged

REDATELJ: Mladen Kovačević
ŽANR: dokumentarni
TRAJANJE: 114 min.
TRAILER:
Egzistencijalna alegorija o puhanju u listove, kretanju u prostoru između najprimitivnijih instrumenata i najuniverzalnijeg bijega koji muzika nudi. Upoznajte Josipa, pronalazača amatera, čiji je cilj savladati umjetnost muziciranja listovima, te posljednje svirače na listovima – Veru, nekadašnju privatnu detektivku i Peru, seljaka sveznalicu – koji u jesen života još uvijek posežu za zelenim lišćem. Muzika je rijetko kad ovako “offbeat”. Debitantski dokumentarni film je prikazan na brojnim međunarodnim festivalima i vrhunska je audiovizualna poslastica, koju premijerno prikazujemo u Hrvatskoj.

Smrt čovjeka na Balkanu

REDATELJ: Miroslav Momčilović
ULOGE: Emir Hadžihafizbegović, Radoslav Milenković, Bojan Žirović,
Nataša Ninković, Anita Mančić
ŽANR: komedija, drama
TRAJANJE: 80 min.
TRAILER:
Višestruko nagrađeni film u kojem se sve događa u jednom danu, u jednom kadru, u jednom stanu. Usamljeni skladatelj izvršava samoubojstvo pred web kamerom svog računala. Privučeni zvukom pucnja, u stan dolaze njegovi susjedi, koji provode vrijeme u stanu čekajući hitnu pomoć i policiju. Čitavo vrijeme ih snima web kamera, a da oni toga nisu ni svjesni. Dok čekaju, krate vrijeme hranom, pićem i igrom šaha. Evociraju uspomene na pokojnika, sažalijevaju ga, dižu u nebesa njegovu muziku iako se čitavo vrijeme ne mogu sjetiti njegovog imena... Događaji poprimaju drugi tok nakon što shvate da je kamera na računalu uključena i da ih snima.

[important title=Nagradna igra]Kinematografi poklanjaju 4x1 ulaznicu za svaki od filmova. U komentar upišite: Želim gledati IME FILMA koji želite pogledati.

Maja Popadić - 4 ulaznice za Krugove
Martina Botić - 4 ulaznice za Zapadni Berlin
Emily Glass - 4 ulaznice za Smrt čovjeka na Balkanu


[/important]


Izdvojeno

Reci što misliš!