Lifestyle / Kino

In memoriam: Federico Fellini i izložba iz rukopisa: Crteži iz knjige snova

In memoriam: Federico Fellini i izložba iz rukopisa: Crteži iz knjige snova


Kino Urania od 11.-20. studenog predstavlja filmsko svaralaštvo talijanskog redatelja Federica Fellinija. Sve projekcije za publiku su besplatne, a publika će moći ostaviti donacije za nove filmske cikluse.

Fellinijevi filmovi su duboke osobne vizije društva, a samim time i jedinstvena kombinacija sjećanja, snova, fantazija i želja. Dokumentaristički odnos redatelja prema stvarnosti prožet je problematiziranjem te stvarnosti na strukturnoj razini. U njegovim filmovima nostalgija se razlaže ironijom, a sentimentalnost groteskom. Sposobnost redatelja da spoji potpune suprotnosti i balansira ih u savršenoj harmoniji osvaja publiku. Imat će priliku pogledati čak devet filmskih hitova koje je iza sebe ostavio jedan od najvećih redatelja XX. stoljeća. Ciklus otvaramo  klasikom Bijeli Šeik.  U sklopu ciklusa prikazat ćemo i drame Slatki život, Fellinijev Rim, Dangube, zatim komedije  Giulietta od duhova, Grad žena, Klauni, Ginger i Fred te dva neobična omnibusa Tri koraka u ludilo  i Boccaccio 70' . Program se provodi u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu.

IZLOŽBA IZ RUKOPISA FEDERICA FELLINIJA
CRTEŽI IZ KNJIGE SNOVA

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kao dopunu filmskom ciklusu u foajeu kina Urania imate priliku pogledati jedinstvenu izložbu iz rukopisa Federica Fellinija.
„Da nisam redatelj, nitko ne bi govorio o mojim crtežima”, rekao je u jednom intervjuu Federico Fellini. “Za mene je to sasvim sporedna, marginalna, periferna aktivnost koja ne bi izazivala ničiji interes da nisam, eto, snimio nekoliko filmova.”

Koliko god se trudio umanjiti vrijednost svojih radova, Fellinijeva umjetnička veličina očituje se samim time što su njegovi radovi bili izloženi u nekim od najprestižnijih galerija. Tijekom 2003. godine Muzej Guggenheim u New Yorku priredio je veliku retrospektivu u čast Fellinija, kat iznad dvorane u kojoj su predstavljena remek-djela umjetnika kao što su Picasso ili Cézanne.

Poticaj crtačkoj strasti potencirao je njegov psihijatar koji ga je svojedobno savjetovao da skicira svoje snove. Najveći dio radova koji će biti predstavljen u kinu Urania pripada upravo ciklusu “Knjiga snova”.

Fellini je surađivao u cijelom nizu satiričkih listova i dječjih zabavnika kao autor raznovrsnih priloga, a pisao je i scenarije za stripove.  Nakon što se posvetio filmu nije odustao od navike da olovkom, perom ili flomasterom skicira izmaštane prizore koji su čekali da budu uprizoreni na velikom platnu. Tako su njegovi radovi postali koristan alat u pripremi filmskih projekata.

Dođite i pogledajte mali dio iz opusa ovog osebujnog velikana pokretnih, ali i nepokretnih slika.

[blockquote]PROGRAM

11.11.2013. ponedjeljak u 21:15 h Bijeli šeik - Lo sceicco bianco

12.11.2013. utorak u 21:15 h Dangube - I vitelloni

13.11.2013. srijeda u 21:15 h Ginger i Fred – Ginger e Fred

14.11.2013. četvrtak u 21:15 h Giulietta od duhova - Giulietta degli spiriti

15.11.2013. petak u 21:15 h Grad žena - La città delle donne

16.11.2013. subota u 21:15 h Slatki život - La dolce vita

17.11.2013. nedjelja u 21:15 h Rim- Roma

18.11.2013. ponedjeljak u 21:15 h Boccaccio '70, segment Iskušenja
doktora Antonija - Le tentazioni del dottor Antonio

19.11.2013. utorak u 21:15 h  Tri koraka u ludilo - Tre passi nel delirio, segment „Toby Dammit“

20.11.2013. srijeda u 21:15 h Klaunovi - I clowns[/blockquote]


Izdvojeno

Reci što misliš!