Lifestyle / Kino

'Carrie' se vratila!

'Carrie' se vratila!

Još od davne 1976. godine, kada je originalni film Briana De Palme ugledao svjetlo dana, 'Carrie' je postala kultno horor djelo, kojeg su voljele sve generacije.

Hvaljen od strane kritičara, horor 'Carrie' je sve ove godine uživao dobre i vrlo naklonjene kritike. Uz sve to, bilo je za pretpostaviti da ćemo kad tad ugledati remake, koji će nam na jedan puno 'moderniji' način, pokušati stvoriti horor atmosferu kojom zrači sam original.

I eto, na samu Noć vještica, iliti Halloween, 'Carrie' se vratila i ponovo ugledala filmska platna. Za većinu horor fanova, diranje takvog kultnog djela, jednostavno je bilo nedopustivo u samom startu, dok se druga polovica ipak priklonila modernim tehnološkim čudima i efektima, koji su trebali sam film podići na jednu novu razinu.

Već svima poznata priča o Carrie White (Chloe Grace Moretz), mirnoj i mladoj djevojci, koja je nažalost ismijavana na dnevnoj bazi od strane svojih vršnjaka s kojima pohađa srednju školu. S druge strane, kod kuće je pod budnim okom, svoje vrlo religiozne majke Margaret (Julianne Moore). Nakon što ju djevojke za vrijeme jednog tuširanja brutalno  ponize, Carrie shvaća da posjeduje posebne moći i sposobnosti. Vrlo brzo, Carrie dolazi do točke pucanja, što će osloboditi njezin bijes kada će se pomoću tih istih moći osvetiti svima koji su joj naudili.

Ako vam sinopsis zvuči poznato, to je zato što sam remake nije otišao vrlo daleko od izvornoga materijala. Gledajući film u globalu, možemo zapaziti da se neke scene, ali i dijalozi ponavljaju ili su potpuno isti kao u originalu. Iako smo pretpostavljali da će se napraviti neka minimalna razlika između ta dva filma i da će se pokušati dobiti na originalnosti, to se ipak nije dogodilo. Međutim,  postoji nekoliko elemenata koji nude neke zanimljive scene koje u DePalminu filmu nemamo.

No, jedna od najupadljivijih razlika je prekomjerno korištenje specijalnih efekata. Iako smo svi očekivali da će nam remake 'Carrie' donijeti priču na jedan moderan i tehnološki razvijeniji način, doista nismo očekivali ovoliku količinu efekata, koji su se nažalost dosta negativno odrazili na cjelokupni dojam.



Glumačka postava je naravno promijenjena i donijela je neke nove mlade glumačke nade, ali i neke već svima poznate. Od najpoznatijih tu je Julianne Moore, koja glumi Margaret White, vrlo religioznu majku nesretne Carrie. S druge strane imamo jednu mladu glumačku nadu, Chloe Grace Moretz, koja je do sada bila dosta nepoznata filmskoj publici. No opet, ako vam je njezin lik nekako poznat, to je vjerojatno iz Kick-Ass franšize gdje je imala jednu od važnijih uloga.

Uloga Carrie u globalu je jako  dobro odrađena i uspoređujući ju sa puno poznatijom Sissy Spacek, slobodno možemo reći da je gluma obje glumice na vrlo visokom nivou, unatoč manama kojima obiluje sam film.

Za kraj možemo zaključiti da se Kimberly Peirce, za razliku od De Palme većinu filma priklonila većoj mjeri specijalnih efekata, koji su trebali biti pozitivan pomak i razlika u odnosu na original, no nažalost dogodilo se upravo suprotno.

Original iz 1976. godine, film je s puno manje efekata, koji se oslanja na horor atmosferu i upečatljiviji soundtrack, što nažalost s druge strane ovaj remake nema.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Većina će vam vjerojatno reći da ovaj film nije vrijedan gledanja, no čisto za usporedbu s originalnom, pogledajte i prosudite sami.

Na svjetskim kinoblagajnama se nije baš proslavio, no nije ni negledljiv. Onako, osrednji horor za pogledati samo jednom.

IMDb ocjena: 6.4/10

Tekst: Josip Brkić


Izdvojeno

Reci što misliš!