Lifestyle / Cinestar

Filmska recenzija: Super 8 - „smijat će te se-plakat će te"

Filmska recenzija: Super 8 - „smijat će te se-plakat će te

Ovoga tjedna pogledali smo i ocjenili film koji ima zaplete i obrate kao „Izgubljeni", a osobnost „Zvjezdanih staza". U kinima ga možete pogledati već danas.

1979. godine u izmišljenom gradu Lilian u Ohiu mladi Joe Lamb trudi se nositi sa majčinom smrću koja je poginula u tvorničkoj nesreći. Unatoč frustracijama i negodovanju svoga oca, lokalnoga šerifa, udružuje se sa najboljim prijateljem Charlesom i počinje snimati horor film. U snimanju mu se pridružuju i ostali prijatelji, kao i najljepša cura u školi, Alice. U noći prvog snimanja svjedoče strašnoj nesreći u kojoj misteriozni vlak iskače iz tračnica. Uskoro, njihov mali gradić biva preplavljen američkim vojnicima koji nikome ne žele reći što se događa te se počinju događati neobjašnjivi događaji.

 

{youtube}tCRQQCKS7go{/youtube}

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nakon dugo čekanja i tajanstvenih najava stigao nam je novi projekt iz radionice megauspješnog J.J.Abramsa  „Lost", „Cloverfield") i filmskog maga Stevena Spielberga. Tajanstvenost koja je pratila snimanje ovog filma zasjenila je i sličan Abramsov uradak „Cloverfield". Koliko su uspješni i pažljivi bili u svemu tome pokazuje i činjenica da su i glumci snimali film dobivši scenarij tik pred početak snimanja.

Super 8 opravdava svu pompu i očekivanje koje ga je pratilo. Ovo je jedno prekrasno,emocionalno i zabavno djelo ukojem će uživati svi, a naročito ljubitelji Spielbergovih klasika iz 80-tih godina („E.T.").

Abrams kao Spielbergov vjerni obožavatelj je detaljno kreirao svijet kakav nam je taj redatelj znao predočiti u svojim filmovima te je to uspio bez

žrb128410ea23376879079b383273e87bf.jpgtvovanja svog jedinstvenog stila kao filmaša. Ovaj film ima zaplete i obrate kao „Izgubljeni", osobnost „Zvjezdanih staza" te kao u većini njegovih filmova, ženskog lika koji pokreće sve.

U ovom slučaju to je mlada Elle Fanning (rođakinja poznatije Dakote) koja glumeći Alice, objedinjuje dječju nevinost i mladenačku zrelost te je u svome nastupu toliko uvjerljiva da vas doslovce začuđuje. Ostatak ekipe je također odličan, pogotovo Joel Courtney kao Joe i Riley Griffiths kao Charles, ali Fanning krade svu pozornost.

Abrams and Spielberg su nam uspješno prenijeli kombinaciju akcije i napetosti kakvu su nam nekoć pružili legendarni „Gooniesi" te se po emocijama približavaju „E.T-u". Super 8 je vrsta filma za koje je poznati klišej „smijat će te se-plakat će te" i smišljen. Atmosferu u filmu odlično prati i podiže glazbena podloga Michaela Giacchina, koji se ovime etabilirao kao jedan od najboljih filmskih skladatelja još od doba Johna Williamsa.

>>>Cinestar Osijek - Raspored prikazivanja

O čudovištu u filmu ne treba trošiti riječi, po meni još jedna uspjela vizija J.J. Abramsa, teško je i zamisliti što nas još čeka od tog za neke genijalnog, a za neke precijenjenog filmskog umjetnika.

Ono što izdvaja ovaj film od ostalih ljetnih hitova je njegova emocija i originalnost. U moru svih nastavaka koji su na repertoaru užitak je pogledati nešto novo i svježe, pogotovo znajući tko stoji iza ovog ostvarenja. Tako da jednostavno,topla preporuka za ove ljetne dane.

OCJENA: 8/10 

112 min - Misterija | Sci-Fi | Triler

Redatelj: J.J. Abrams

Scenarist: J.J. Abrams

Glavne uloge:

Joel Courtney ... Joe Lamb
Jessica Tuck ... Gospođa Kaznyk
Joel McKinnon Miller ... Gospodin Kaznyk
Ryan Lee ... Cary
Zach Mills ... Preston
Riley Griffiths ... Charles
Gabriel Basso ... Martin
Kyle Chandler ... Jackson Lamb
Ron Eldard ... Louis Dainard
Amanda Michalka ... Jen Kaznyk
Andrew Miller ... blizanac Kaznyk
Jakob Miller ... blizanac Kaznyk
Jade Griffiths ... Benji Kaznyk
Britt Flatmo ... Peg Kaznyk
Elle Fanning ... Alice Dainard

Piše: Perica Bernhardt/SiB.hr

  


Izdvojeno

Reci što misliš!