Vijesti / Regija

VIDEO: Slavonija pod snijegom

VIDEO: Slavonija pod snijegom

Kako su meteorolozi predvidjeli, snježno je nevrijeme stiglo i u Osijek. Snijeg je počeo padati tijekom noći, snježni bi pokrivač mogao dosegnuti petnaestak centimetara, a vjetar puše brzinom i do 7 metara u sekundi.

Gusti snijeg izazvao je prometni kolaps u nekoliko europskih zemalja, a to bi se u danas moglo dogoditi u Hrvatskoj jer ciklona je stigla u naše krajeve. Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje zbog, kako navode, opasnih vremenskih pojava.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"U subotu posvuda snijeg, u gorju obilniji te uz jak sjevernoistočnjajk zapusi. Na sjevernom Jadranu jaka i olujna bura s orkanskim udarima te mjestimice snijeg. U Dalmaciji poslijepodne vjetar također u okretanju na buru i sjeverozapadnjak", navodi se u objavljenom upozorenju DHZ-a.

Zbog vremenskih neprilika, koje će uzrokovati poteškoće u prometu, ukoliko stvarno ne morate, najbolje je ne kretati na put tijekom vikenda.

Državna cesta Osijek -Vukovar poslijepodne je bila zatvorena za promet zbog snježnih nanosa, a vozila su se preusmjeravala na cestu Osijek-Dalj-Vukovar. Taj se pravac i dalje preporučuje vozačima.

Vjetar na kolinik nanosi velike količine snijega , a dodatne probleme u prometu stvaraju kamioni i druga vozila koja nemaju zimsku opremu. DHMZ izvješćuje o 21, a prema procjenama djelatnika Unikoma u Osijeku je 33 centimetra snijega.

Iako nema neprohodnih prometnica koje održavaju osječki Cesting i Unikom, zbog snježnih zapuha i ugaženoga snijega promet se odvija otežano i uz povremene zastoje.

Tekst: Radio Osijek
[span class=attention]Pogledajte: Korisni savjeti za ekstremne zimske uvjete[/span]

I Đakovo pod snijegom

Ma koliko ga meteorolozi najavljivali, snijeg uvijek iznenadi. Još noćas nije izgledalo da će se obistiniti najave prognostičara, a zatim se u kratkom vremenu od ranih jutarnjih sati stvorio pokrivač deblji od desetak centimetara, iako je zbog zapuha mjestimice snijeg puno veći, što stvara poteškoće u prometu, a ni pješacima nije lako.

Zimske službe Cestinga i Univerzala na terenu su od noćas, prometnice se pluže i posipaju, a uži centar grada čisti se i malim traktorima i ručno, no, za probijanje kroz snježne nanose po čitavom gradu potrebno je dosta napora. Kako doznajemo u policiji, sve su ceste prohodne, iako se po njima vozi otežano, uz obveznu zimsku opremu. Preporuka je da se na put ne kreće ako baš nije nužno, u suprotnom, potrebno je voziti polako i oprezno, te paziti na razmak između vozila. Za sada nema dojava o eventualnim prometnim nezgodama.

Jednako kao i vozila, i pješaci se kreću otežano po nogostupima, jer su dijelom još neočišćeni, što je donekle i razumljivo, budući da snijeg pada nesmanjenim intenzitetom, a stanje pogoršava pojačan sjeverozapadni vjetar. Zbog snježne vijavice odgođene su i sve za danas planirane aktivnosti politčkih stranaka i udruga, koje su trebale biti na korzu.

Snijeg je prouzročio i znatne probleme u opskrbi električnom energijom. Bez struje su ostali potrošači u Kuševcu, Tomašancima, Širokom Polju, Gorjanima, a i drugim dijelovima Đakovštine događaju se prekidi u napajanju. Zbog snijega i vjetra dolazi do kvarova na 10. kilovotnom dalekovodu, a dežurne ekipe daju sve od sebe da otkriju kvarove i što prije uspostave normalnu opskrbu strujom. Iz HEP-a mole potrošače za razumijevanje.

Inače, prema prognozi snijeg će nastaviti padati cijeli dan, zbog čega će zasigurno i dalje biti problema i u prometu i u opskrbi strujom. Stoga, još jednom preporuka svima, i vozačima i pješacima – ne putovati i ne izlaziti ako nije nužno, a u suprotnom – činiti to uz veliki oprez. Građane i vlasnike poslovnih prostora podsjećamo i na obvezu čišćenja snijega s nogostupa, bez obzira na teške uvjete i borbu sa snježnim nanosima.

Tekst: Radio Đakovo

VIDEO: STV


Izdvojeno

Reci što misliš!