SiB Plus / Skidamo Prašinu

skidamo prašinu

1953. Sudar tramvaja i tenka u Osijeku

1953. Sudar tramvaja i tenka u Osijeku

Zanimljiva priča iz Glasa Slavonije iz davne 1953. godine

"U ponedjeljak nešto prije 12 sati dogodila se u ulici Matije Gupca u Donjem gradu jedna od najtežih saobraćajnih nesreća u našem gradu ove godine. Srećom je i ova nesreća prošla bez žrtava.
998a55401336ac939cea328e6ffcfac1.jpg
U pravcu Trga Vladimira Nazora vozio je Martin Husa zaprežna kola, iza njega vozilo je jedno samohodno oružje (tenk) a istovremeno u istom pravcu vozio je i tramvaj. Vozar zaprežnih kola htio je da zaokrene u jedno dvorište i zbog toga je s desne strane ceste prešao na lijevu. U tom času naišao je tenk, vozar zaprežnih kola se zbunio, te je vozar tenka naglo skrenuo na desnu stranu, prešao je sa ceste i udario u prva kola tramvaja.

Uslijed jakog udarca pukla je tračnica i tramvajska kola su iskočila udarivši u betonski stup koji drži električne vodove. Pod udarcem tramvajskih kola stup se slomio i za sobom povukao i žice električnog voda.

Srećom žica nije zahvatila niti tramvajska kola, niti tenk, te nije došlo do težih posljedica koje je mogla prouzročiti struja. Veća šteta učinjena je na tramvajskim kolim, pruzi,s tupu i električnom vodu.

Na mjesto nesreće odma su izašli organi uprave za unutrašnje poslove i JNA koji su ispitali cijeli slučaj.

Radnici poduzeća "Tramvaj" pristupili su odmah popravku pruge, kako bi se tramvajski saobraćaj, koji je u tom dijelu grada bio prekinut, što prije uspostavio."

TEKST I FOTO : Glas Slavonije, 1953

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Izdvojeno

Reci što misliš!