Kultura / Ostalo-Kultura

VIDEO: Predstavljanje knjiga u Bizovcu i Ernestinovu

VIDEO: Predstavljanje knjiga u Bizovcu i Ernestinovu

Dvije knjige predstaljene su sinoć – jedna u Ernestinovu – Zlate Živaković Kerže te druga Žarka Španičeka u Bizovcu. Obje svojevrsni su čuvari tradicije.

BIZOVAC

U nakladi Matice hrvatske Bizovac i KUD-a Bizovac izašla je monografija pod nazivom Bizovačka narodna nošnja.
Autor teksta Žarko Španiček koristio se zapisima s terena, različitom dokumentacijom i pisanom građom, te kazivanjem mještana Bizovca i okolnih sela. Monografija je bogato ilustrirana kvalitetnim reprodukcijama u boji, starim dokumentarnim i novijim fotografijama.
Kako je istaknuto tijekom promocije knjige izradom i tiskom monografije "Bizovačka narodna nošnja" trajno će ostati zapis o izgledu i načinu tradicionalnog odijevanja, izradi, tehnici održavanja i očuvanju jedinstvene i osebujne narodne nošnje s uputama za njenu rekonstrukciju. Kako je istaknuo predsjednik KUD-a Bizovac i urednik publikacije Srećko Vuković izdanje ovako reprezentativne monografije posvećene narodnoj nošnji Bizovca, obuhvaća cjeloviti prikaz odnosa mještana prema njihovoj nošnji, vrijednostima i simbolici koju vide u svojoj nošnji i njezinoj ulozi u svagdanjem životu, kao i u posebnim prigodama.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

ERNESTINOVO

A u Ernestinovu predstavljena je knjiga Zlate Živaković-Kerže «Ernestinovo – središte naivne skulpture». Knjiga je to koja priča priču o 36 proteklih kolonija koje se u Ernestinovu održavaju od 1973. godine. Kroničar Antun Željko Živković rekao je kako je riječ o dokumentarističkoj knjizi neprocjenjive vrijednosti koja, zahvaljujući sposobnostima autorice Zlate Živaković Kerže predstavlja i naratorno povijesnu lijepu priču. Knjiga spašava sve ono što se dogodilo proteklih godina, a čak i sami sudionici kolonije istaknuli su kako iz knjige i oni mogu saznati i naučiti nešto novo.

{youtube}y5uYIn2hZn8{/youtube}

Tekst: stv.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!