Kultura / Ostalo-Kultura

VIDEO: Dječje sijelo

VIDEO: Dječje sijelo

Veselo je bilo danas u Dječjem vrtiću Mak. Pjevale su se dobro poznate slavonske pjesme i plesali narodni plesovi. Sve je bilo u znaku folklora. Održano je naime, još jedno dječje slavonsko sijelo.

LJUBICA FARKAŠ - odgojiteljica
Htjeli smo pokazati da je tradicija i bogatstvo Slavonije veliko. I zbog toga je nužno već u ranom periodu dječjeg razvoja pokazati mu odakle je doašo, što je njegova tradicija, što su njegovi običaji. Zato vidite i ove sve igre... sve su to prekrasne igre koje igrale su djeca nekada i zato mi želimo približiti i nekako u urbanu sredinu dovesti ovu našu Slavoniju

Redovni posjetitelj ove manifestacije je Marijan. Zbog dječjeg je slavonskog sijela kaže, počeo svirati tamburicu.
Četiri godine sam išao u vrtić i tako je poečlo moje sviranje tamburice jel su mi se ova sijela svake godine sve više počela sviđati
Sada već 4 godine sviram tamburu i stvarno ne mogu zamisliti kako bi mogao više bez nje, a ovdje se svake godine vraćam iznova kako bi uljepšao ovo sijelo.


O svom podrijetlu, baštini i tradiciji učimo od malih nogu. Kao i nekada, te se vrijednoti prenose s koljena na koljeno.

LJUBICA FARKAŠ
Imaju još uvijek svoje bake koje imaju ovih starina, prekrasnih ručnika, stolnjaka, vidite da ova naša etno izložba napravljena je zajedno s našim roditeljima, da ipak drže do toga, čuvaju tu starinu, djeca nam dolaze i pričaju nam da su bili na selu i da su vidjeli nešto što ovdje u gradu nisu vidjeli.

«Slavonijo ostani nam tak'a, očuvana baštino predaka...». Taj zadatak imat će i generacije pred nama. Sudeći po ovim mališanima, ne trebamo se brinuti da će naši običaji izumrijeti.

VIDEO:
{youtube}Zhi0CdlJy34{/youtube}

 


Izdvojeno

Reci što misliš!