Kultura / Ostalo-Kultura

VIDEO: Facebook generacija krunila kukuruz

VIDEO: Facebook generacija krunila kukuruz

Članovi KUD-a Josip Čoklić, domaćin 15. po redu folklorne manifestacije Zlatna berba, u Rakitovici, pokazali su kako se nekada, prije pojave traktora i kombajna, kukuruz brao, komušao, spremao, sušio i krunio.

Berba je okupila i brojne političare, od lokalne do državnih razina vlasti. Domaćine i goste prvi je pozdravio gradonačelnik Donjeg Miholjca Stjepan Viduka, čestitajući im na petnaestom okupljanju koje je preraslo u tradiciju. Dožupan Željko Kraljičak posebno je pohvalio mlade sudionike smotre naglasivši kako je dobro da upravo facebook generacija donese naše folklorno blago u EU.

Neka smotre poput ove čuvaju naš slavonski ponos i bogato folklorno i kulturno naslijeđe”, rekao je ministar obitelji i branitelja Tomislav Ivić, otvarajući Zlatnu berbu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na pozornici okićenoj kukuruzom i jesenjim plodovima izmjenjivala su se kulturno umjetnička društva iz Stare Berzovice, Šikloša, Podravskih Podgajaca, Lovasa, Đurđanaca, Kuševca i Rakitovice. Ložilo se pod kazan s rakijom, kuhao se kukuruz i tradicionalni gusji paprikaš, pekli su se starinski kolači (šape, ružice, pletenica, bundevara), a pred crkvom sv. Jakoba šarenio se sajam rukotvorina, suvenira i ekoloških proizvoda.

Najviše uzbuđenja i bučno navijanje izazvalo je natjecanje u brzom krunjenju kukuruza u kojemu su pobijedili Anica i Domagoj članovi KUD-a Đurđanci. Zlatna berba, koju je uz pomoć Grada Donjeg Miholjca i Turističke zajednice organizirao KUD Josip Čoklić, i ovaj put pokazala je kako se malim sredstvima i velikom kreativnošću može na zanimljiv način predstaviti tradicija, folklor, te očuvati dio pučke kulture.

VIDEO:

TEKST: I.Korov (Glas Slavonije)


Izdvojeno

Reci što misliš!