Kultura / Ostalo-Kultura

Darko spasio rekord - čobanjom u cugu izvukao 3 litre rakije

Darko spasio rekord - čobanjom u cugu izvukao 3 litre rakije

"Najbolja praćka pravi se od jorgovana, a najbolje gume su od zračnica s bicikla i traktora. Dobra praćka nosi i do stotinu metara", kaže jedan od osnivača Praćkijade u Radikovcima, Darko Šiklušić.

Upravo njegov rekord u potezanju rakije iz čobanje od tri litre u jednom "cugu" pokušali su nadmašiti brojni, uglavnom mlađi natjecatelji, ali ni nakon dvanaest godina nije se našao bolji. Najviše je odjednom, vruće netom ispečene rakije ove godine potegao Dejan Tukerić iz Rakitovice - 2,7 litara.

Što se tiče glavnog natjecanja - gađanja praćkom u žarulje s osam metara, prvo mjesto u muškoj konkurenciji osvojio je Ivan Petričević, a u ženskoj Angelina Hajduk. Gađalo se kao i obično u žarulje od 100 W koje su za muškarce bile manje, a za žene veće.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Održano je i tradicionalno natjecanje seoskih dobošara gdje su svi sudionici dobili medalje.

- Praćkijada Prvenstvo Slavonije u gađanju praćkom, koja je u međuvremenu izrasla u udrugu, tijekom proteklih dvanaest godina načinila je mnogo na očuvanju narodnog blaga i upravo je ona potaknula osnivanje KUD-a "Sv. Ana". Također smo skromnim nagrađivanjem obitelji s novorođenom djecom nastojali potaknuti demografsku obnovu našeg sela - rekao je jedan od organizatora manifestacije, Imro Vrbešić.

Gradonačelnik Donjeg Miholjca Stjepan Viduka naglasio kako će Grad, unatoč skromnim mogućnostima proračuna, i nadalje pomagati manifestacije koje čuvaju tradicijske vrijednosti, a osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić naglasio kako je Praćkijada svrstana na kartu županije kao jedna od nezaobilaznih folklornih i kulturnih manifestacija Slavonije.

TEKST: I.Korov (Glas Slavonije)  


Izdvojeno

Reci što misliš!