Kultura / Ostalo-Kultura

11 novih Slavonaca u parku

11 novih Slavonaca u parku

Jedan od osnivača Likovne kolonije Ernestinovo te član Likovne udruge "Petar Smajić" Ernestinovo, koji je prvu samostalnu izložbu imao u Vukovaru još 1968. godine, ističe da je Kolonija odavno postala prepoznatljiva ne samo u Slavoniji i Hrvatskoj, već i u inozemstvu. U ovih 38 godina Kolonijom su prošli kipari iz cijelog svijeta, koji su napravili više od 600 skulptura.

- Ovaj put u radu Kolonije sudjelovalo je 11 kipara, koji su izrezbarili isto toliko drvenih skulptura koje sada krase Park skulptura. Također, sudjelovalo je 14 slikara, od toga nekoliko članica Slikarske škole "Petar Smajić", kojima je to bio debut na Koloniji. Njihovi radovi bit će pohranjeni u Galeriji kolonije. Zanimanje umjetnika je veliko, pa je ove godine stiglo 30 prijava, a poslali smo i deset pozivnica - objašnjava Tešankić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Umjetnici su radili sedam dana, a osnovni alati bili su im čekić, dlijeto i motorna pila. Ne bez sjete, naš sugovornik kaže kako se nekada radilo sjekirom, no tada je i Kolonija trajala dvostruko duže.

Tešankić dodaje da je prije problem bilo nabaviti drvo na kojem umjetnici rade, no ovaj put su dobili na dar 15 kubika hrastovine pa su mogli raditi. On je tradicionalno radio reljef, a tema njegova rada, kao i svih ostalih umjetnika, bila je Slavonija.

Kurioziteti su ove kolonije jedan zajednički kip Slavonca, zajednički rad svih kipara te drvena kravica (jedini kip životinje) u prirodnoj veličini, djelo umjetnika Ivice Tolića, inače tajnika Likovne udruge "Petar Smajić", koja će krasiti jaslice u ernestinovačkoj crkvi.

[blockquote]KOLONIJA BREND ERNESTINOVA

Matija Greif, načelnik Općine Ernestinovo ističe da se ova, 38. kolonija može pohvaliti najvećim brojem posjetitelja do sada. "Bilo je večeri kada nas je posjetilo više od 1.500 gostiju, primjerice na koncertima Krunoslava Kiće Slabinca i Prve lige. No, posjetitelji nisu došli samo radi glazbe, već su sa zanimanjem gledali umjetnike kako rade skulpture. Stoga je Kolonija postala brend Ernestinova", kaže Greif.[/blockquote]


TEKST: Vesna LATINOVIĆ (Glas Slavonije)
Foto: OsijekNet


Izdvojeno

Reci što misliš!