Kultura / Ostalo-Kultura

Kina čuvaju identitet grada, neka i grad (o)čuva prava kina

Kina čuvaju identitet grada, neka i grad (o)čuva prava kina

Kada smo ga zamolili da nam iznese svoje opservacije o aktualnom stanju u različitim područjima u Osijeku, prof. dr. sc. Goran Rem, ugledni književnik, znanstvenik i sveučilišni profesor, ubrzo je iskreno priznao:



"Kada sam pogledao analitičnost zahtjeva 'misliti o Gradu', o mojem, neupitno 'najmojijem' gradu koji imam, shvatio sam da sam puno rezigniraniji nego što sam se nadao".

No potom jeipak pristao iznijeti neke svoje zaključke, ponajviše logično usmjerene na kulturu, a koje oslikavaju prilično tamni tonovi. U osnovi, smatra, Osijek je dobar i moderan grad, ali na to i njega i građane, upozorava, valja podsjetiti. "Urbanološka kreacija humanističkog moderniteta tako će se, recimo, ogledati kroz pojedinačne autorske geste, kao što su rujanska izložba Zorana Jaćimovića 'Rock & Rat' u Galeriji likovnih umjetnosti Osijek, a sprema se i neotradicijska filigranska fotoprodukcija Zdenka Pušića. Uzbuđeno radi i portal Essekeri produkcijske kuće Ypsilon i Danijela Dozeta", nabraja Rem.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

S druge strane, naglašava, "imamo višak spomenika u centru, a manjak metaspomenara i urbanih promišljanja". Upozorava i kako je nekada u Osijeku razvijena atletika, kraljica sportova, sada, na žalost, gotovo propala, kao i da se vlast i građani loše odnose prema kulturnoj baštini, pri čemu kao negativan primjer spominje književnika Dobrišu Cesarića. "Dajem punu podršku Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića, koje odlično radi, ali u gradu postoji izostanak kontinuiteta njegovanja darovitosti i kreativnosti najmlađih. Dakle, izostanak njegovanja prvotne podloge, strahovito značajan aspekt odgoja za kulturu", upozorava. Najviše ga, međutim, pogađa izvjesna skora propast dvaju posljednjih pravih osječkih kina, Europe i Uranije. "To što nam nestaje kinokultura, pakleni je plan protuGradnog stanja divljačkog vremena... Bez kina nema gradske kulture, a kina nipošto nisu tržničke robnokućne projekcije na obilaznici. Iako im želim tržni uspjeh, koliko god upravo metastazirana tržišnost bila glavni sponzor ukupnog uništavanja urbaniteta", naglašava književnik, dodajući kako je "kino - centar, organski oblik urbanosti". "Kino je živo multiumjetničko biće grada i valjda se ipak neće dopustiti da doživi lošu sudbinu. Podsjećam kako je osječko kino Royal, u skrbi umjetnika Ivana Faktora, u Domovinskom ratu čuvalo grad. Gradska su kina posljednje mjesto koje Osijeku čuva sam identitet pa onda neka i grad čuva kina", apelira Rem.

[important title=Pijanistica Biljana Urban i "Povijest osječkog rocka"]"Najkreativnije i najurbokonstruktivnije što sam u Osijeku u već dugo vremena vidio ili čuo, ili se dogodilo, apsolutna je umjetnička gesta Biljane Urban na nedavnom pijanističkom koncertu na Osječkom ljetu kulture", ističe Rem. Oduševljen je, kaže, "jednim svirački savršenim suptilitetom briljantno izvedenog Chopina i Beethovena te Debussyja, k tomu i otkrićem sjajnog osječkog skladatelja s početka 20. stoljeća, Biljanina djeda Jana Urbana". Hvali i nedavno okupljanje legendarnih osječkih glazbenika na koncertu "Povijest osječkog rocka". Ti koncerti poslužili su mu za efektnu usporedbu s aktualnim stanjem u osječkoj zabavi i kulturi, gdje već neko vrijeme, smatra, caruju narodnjaci i pučke priredbe. "Na žalost, ti su koncerti bez argumenata u pokušaju 'dijaloga' sa svim problemima koji muče Osijek. Te su aktivne dominante ultraagresivne, destruktivne i divljačke, a one, izgleda, imaju namjeru natjerati Grad da prizna da to nije, da ga nema", kaže pomalo razočarano.[/important]

[important title=Kontinuitet jedino rješenje]Među kvalitetne i hvale vrijedne pojave u gradu Rem je u prvom redu svrstao osječko sveučilište (iako, upozorava, bačeno u "težak i opako neravnopravan kontekst opće tržnice"), osobito ističući pola stoljeća star i iskusan studij kroatistike, zatim Umjetničku akademiju i novi studij kulturologije. "Imamo i vrlo filmične tramvaje, 20-ak talentiranih književnika, sjajne likovnjakinje Jelenu Kovačević i Ines Matijević te mudru knjižnicu Muzeja Slavonije. No, u aktualnoj situaciji, u kojoj vlada primitivan mondenizam, za poboljšanje života građana kontinuitet je jedino moguće rješenje. Dakle, stalne tribine te zahtjevan i osječki repertoar, uz jak ulog u visok autorski modernizam", savjetuje Rem.[/important]

TEKST: Tomislav LEVAK (Glas Slavonije)    
FOTO: Lampaš8 (skyscrapercity.com)


Izdvojeno

Reci što misliš!