Kultura / Ostalo-Kultura

Đakovčanke osvojile Omiš, a njih avantura na raftingu

Đakovčanke osvojile Omiš, a njih avantura na raftingu

Pune dojmova vratile su se članice popularnog Ženskog vokalnog sastava (ŽVS) Đakovčanke iz Omiša gdje su nastupile na 45. Festivalu dalmatinskih klapa (FDK), a boravak u gradu na Cetini “namamio” ih je na njene brzace, na rafting pun adrenalina.

Dok je rafting njih oborio s nogu, ali ne i iz čamca, raspjevane Đakovčanke, osnovane u ožujku 2009. godine, oborile su s nogu domaćine Festivala i njegovu brojnu publiku, koja je inače vrlo zahtjevna, pa je i ponos nastupom veći.

- Zanimljivo je kako smo stigle do tog festivala; u ožujku smo pjevale na tamburaškoj zabavi u Bukovlju, kada su nam prišli Stjepan Đurković iz Tamburaškog sastava Dike, glavni organizator Vinkovačkih jeseni i jedan od organizatora Festivala dalmatinskih klapa, pitavši nas želimo li u Omiš gdje možemo natupati kao gošće, izravno u finalu ženskih klapa - kaže o nezaboravnom iskustvu iz Omiša članica skupine Maja Katić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

I još dodaje: “Prvi put u povijesti Festivala u Omišu, nastupile smo, dakle, jedan ženski sastav, i to iz Slavonije, kao gošće obiju večeri, u finalu ženskih, a potom u finalu muških klapa. Prve večeri na gajdama i dvojnicama pratio nas je Domagoj Pavić, a druge večeri pjevale smo same, a capella”.

Ističe, oduševile su publiku, otvorile si mnoga vrata za daljnje napredovanje i gostovanja.

- Organizator nas je upozorio da je omiška publika vrlo zahtjevna i da se ne iznenadimo ako nas baš i ne budu “doživjeli”, no druge večeri smo ih potpuno oborile s nogu. U Omišu smo naučile i jednu klapsku dalmatinsku pjesmu - “Dobro jutro”, te smo ju druge večeri i otpjevale i dobile ovacije publike. Uvijek je najteže pridobiti publiku kojoj je ta vrsta glazbe i pjevanja strana. No, mi smo to uspjele, što nam je izuzetno drago, zaključuje Katić.

c447bf5a1a083b772f1b4262ca931fd4.jpg

Dogodine u službenoj konkurenciji FDK-a?

Zahvalne omiškim domaćinima i organizatorima FDK-a te Gradu Đakovu što je financijski potpomogao njihov odlazak u taj grad, Đakovčanke ističu kako su ih čelni ljudi Festivala bodrili, ali i nagovarali da se dogodine i one prijave na natjecanje ženskih klapa u Omišu.

To nam je velika čast, jer dobiti takvo priznanje, a još k tome smo Slavonke i pjevamo na potpuno drukčiji način od Dalmatinaca, znači da vjeruju u nas”, kaže Maja Katić.
U Omišu smo naučile i jednu klapsku dalmatinsku pjesmu - “Dobro jutro”, te smo ju druge večeri i otpjevale i dobile ovacije publike, kaže Maja Katić

Suzana Župan (Glas Slavonije)

 


Izdvojeno

Reci što misliš!