Kultura / Ostalo-Kultura

Snimljen film o Fabijanu Šovagoviću i životu u Slavoniji

Snimljen film o Fabijanu Šovagoviću i životu u Slavoniji

U spomen na velikog hrvatskog glumca Fabijana Šovagovića Udruga „Mladi poduzetnik“ iz Ladimirevaca od 2007. godine tradicionalno održava manifestaciju „Šovini dani“ uglavnom posvećenu kreativnom izričaju djece i mladih ljudi. Šovo kako su ga zvali njegovi prijatelji glumci, uvijek je isticao svoju pripadnost Slavoniji i svojim Ladimirevcima. Često je govorio kako je iz svojega zavičaja crpio inspiraciju za tumačenje zahtjevnih dramskih likova koje je izvodio.



Unazad godinu dana proveden je niz filmskih radionica sa osnovnoškolcima koji su snimili tridesetominutni dokumentarni film.
Dokumentarni film „KAD SMO BILI MLADI“ svojevrsna je potraga za „IZGUBLJENIM VREMENOM“, kako je to velikan francuske i svjetske književnosti M. Proust opisao u svome romanu „Combray“, prvom od tri djela knjige „Put k Swannu“, a koji je sastavni dio njegova epohalnog ciklusa „ U traganju za izgubljenim vremenom“.

Film prati nekoliko likova, sugovornika, koji svaki iz svoga osobnog iskustva, sjećanja i doživljaja svoga djetinjstva i mladosti gledateljima podastire sliku o davno prošlom vremenu.

Priče svih sugovornika nisu grandiozne, velike, one su obične, svakodnevne, one oslikavaju određene trenutke prošlosti njihova djetinjstva, odrastanja i mladosti i iz njihova kazivanja kao da izvire određena žal za prošlim vremenima.

Zajedničko svim sugovornicima je ljepota izričaja, osjećaj oduševljenja proživljenim i učinjenim tijekom njihova života, ali je uočljiva i neskrivena sjeta za „prošlim vremenima“.

Osobito je upečatljivo u ovome filmu izvorni govor i naglasak slavonski, kojim se služe nekolicina sugovornika, a koji je kod svakoga od njih različit, jer dolaze iz različitih sredina.

Paralelno s ovom izuzetnom vrijednošću, troje sugovornika dolazi iz urbanih sredina, te imamo priliku komparirati govor ruralne i urbane  sredine. Naravno, i taj govor je pretrpio određene promjene, ali je zadržao u svojoj esenciji  onaj dio po kojem se može razabrati odakle, iz koje sredine dolaze sugovornici.
Velika vrijednost ovoga filma je u odabiru lokacija za snimanje, odnosno svojevrsne „scenografije“ u koje su stavljeni neki sugovornici, pa će tako pažljivi gledatelj moći razabrati, vidjeti i svojom imaginacijom rekonstruirati i u svojoj mašti oživjeti dijelove svakodnevnog života u Slavoniji, kako onoga u ruralnim sredinama, tako i onoga u urbanoj sredini.

Film je obogaćen, vrlo vješto, starim videozapisima i fotografijama, tako da nam gotovo na plastičan način potvrđuje sve priče, sjećanja i uspomene svih sugovornika i na trenutak nas vraća u neka davno prošla vremena.

Bez obzira što je film svojevrsna apoteoza MLADOSTI,  on ima još jednu možda i veću vrijednost, jer nam ne govori i ne prikazuje samo AKTERE, sugovornike i njihovu mladost i život, već nam daje priliku spoznati društvenu stvarnost tada, pa u krajnjoj liniji komparirati sa današnjicom.
Ovaj dokumentarni film mladih Ladimirevčana svakako će obogatiti kulturnu scenu, kako Ladimirevaca i cijele Valpovštine, tako i cijele Slavonije i Hrvatske, a svakako ne treba zaboraviti i doprinos etnologiji kao specifičnoj znanosti koja se bavi proučavanjem ljudskih društava i kulture, što će zasigurno budućnost potvrditi.

Film se radio gotovo godinu dana na različitim lokacijama Valpovštine. Snimateljsku ekipu činili su  Valentina Foro i Pavao Horvat u ulozi naratora, Lorena Pušić i Rosana Neziri radile su scenarij, Martin Oršuš kameru i Katarina Kurtović režiju i kameru.

Projekcije ovog vrijednog i zanimljivog filma  biti će upriličene u petak 17. svibnja u kapelici dvorca Normann – Prandau u Valpovu s početkom u 20 sati te u velikoj gradskoj vijećnici  u Belišću 23. svibnja 2019. s početkom u 19 sati.
                                                                                                                                                                             
Tekst: Zvonko Barišić

 


Izdvojeno

Reci što misliš!