Kultura / Ostalo-Kultura

Završki: Nezadovoljnih će uvijek biti i to je dobro

Završki: Nezadovoljnih će uvijek biti i to je dobro

Na redovitoj izbornoj skupštini Matice hrvatske – ogranak Osijek za novoga je predsjednika izabran Ivica Završki, 53-godišnji diplomirani pravnik, inače dopredsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka. S novim čelnim čovjekom osječke Matice porazgovarali smo o aktualnim temama, u prvom redu planovima i programu te mogućim problemima u radu.

Koliko ste dugo član Matice hrvatske?
- Prvo sam 1971., kao i brojni moji prijatelji, pristupio Matici, iako smo formalno bili premladi. Članom sam doista, u statutarnom smislu, postao obnovom Matice 1990.

 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kakav je osjećaj biti izabran za predsjednika ogranka jedne tako ugledne kulturne institucije? Jeste li se tomu nadali?
- Velika je to čast i obveza. Moram priznati da sam se i sam iznenadio zbog velike potpore članova na izbornoj skupštini.

Koji će biti Vaši prvi konkretni potezi kao novog predsjednika Matice?
- Kao što sam rekao nakon izbora, moji kolege u Predsjedništvu i ja prvo ćemo konsolidirati Ogranak jer se prije pet godina smanjila dotacija od gradske uprave, a programi su ostali isti. Želio bih ojačati i izdavačku djelatnost. Znam da će biti teško, ali je nezadovoljavajuće za sveučilišni grad kao što je Osijek da objavljujemo tako malo knjiga. Očito se moramo čvršće povezati i s osječkim Sveučilištem.


Koliko osječka Matica trenutačno ima članova?
- Naš ogranak ima više od 200 članova, mislim 217. To je živo tijelo i bit će ih još više. Imamo više odjela: za izdavačku djelatnost, za kazalište i scenu, za hrvatski jezik, za kulturu zdravlja, za slobodno vrijeme mladih, za ekologiju i održivi razvoj, za humanitarno i socijalno djelovanje i druge. Nije toliko važan njihov broj koliko žele li oni biti aktivni ili aktivniji. Ne smije se zaboraviti - mi smo dobrovoljna udruga, uglavnom se radi na volonterskoj osnovi i naravno da je lakše odjelu koji je ušao u proračun fondova. No neki rade potpuno besplatno, kada mogu i kada im se to čini izazovno.

Planirate li privlačiti nove članove i na koji način?
- I prije nego što sam izabran, od trenutka kada sam se odlučio aktivirati u Upravu ogranka, odmah sam pristupio angažiranju novih članova i to izuzetno uglednih Osječana, koji i zbog nekih razloga to još nisu učinili.

Tko će biti dopredsjednici, Vaši prvi suradnici?
- Prema našem Pravilniku potpredsjednike biramo na prvoj sjednici između sebe. Dobio sam vrhunske intelektualce, vrsne i vrijedne ljude, i svejedno je tko će biti moji zamjenici, radit ćemo kao kolektiv.

Koje su osnove vašeg četverogodišnjeg plana?
- Dijelom sam već odgovorio na vaše pitanje. Velika nam je čast što ćemo krajem ove ili iduće godine organizirati Izvještajnu skupštinu Matice hrvatske, na koju dolaze odbornici iz više od 130 ogranaka iz cijele Hrvatske, Bosne i Hercegovine i svijeta. Velik je to izazov.

Već duže u kuloarima, ali i javno, provlači se kako je dio članova Matice nezadovoljan radom profesionalnog tajnika Josipa Cvenića, smatrajući kako je on “privatizirao” rad ogranka, da nenamjenski troši novac i da je znatno smanjio izdavačku djelatnost. Kako Vi gledate na to?
- Nezadovoljnih će uvijek biti i to je dobro, no Skupština je mjesto gdje primjedbe treba iznijeti, ali ih i argumentirati. Nitko ne može privatizirati rad ogranka, a tajnik, prema aktima udruge, nije potpisnik bilo kakvih računa, pa to ne može ni formalno učiniti. Tim u novom predsjedništvu čine i vrhunski financijaši i gospodarstvenici i obavit ćemo cjelovitu alalizu financijskoga stanja ogranka, kako bismo u ovo teško vrijeme recesije našli načina financijski ga konsolidirati.

Oduševljen “Unterstadtom”

Što ste posljednje pročitali? Koja Vam je najdraža knjiga, a tko najdraži pisac?
- Čitam uvijek nekoliko knjiga paralelno. Oduševila me knjiga naše Osječanke Ivane Šojat Kuči “Unterstadt”. Upravo čitam “Svjetlo svijeta” Josepha Ratzingera. Volim čitati različitu literaturu, ali sam zbog posla ipak najviše uronjen u pravne knjige.

Nisam profesionalni političar

Kako tumačite činjenicu da ste predsjednik ogranka postali Vi, diplomirani pravnik i političar? Mnogi tvrde da Vas je postavila politika.
- Da je to istina, zar bi za mene, koji nisam profesionalni političar, na Skupštini glasovali članovi različitih političkih opcija? Predsjednici osječkog ogranka bili su ljudi raznih profesija. Do 1971. naš je ogranak vodio arheolog Kamilo Firinger. Obnovu rada 1990. inicirao je i organizirao dr. Ante Fuštar, pedijatar. Poslije njega došao je za predsjednika dr. Josip Vrbošić, moj poštovani profesor na Pravnom fakultetu. On je bio predsjednik u nekoliko mandata kao liberal, a na vlasti je u gradu bio liberal Zlatko Kramarić. Ne sjećam se da je itko pitao je li to politika.

Tekst: T.Levak (www.glas-slavonije.hr)


Izdvojeno

Reci što misliš!