Knjižničari se okupili u Čepinu

Knjižničari se okupili u Čepinu

knjiznicar

Društvo knjižničara Slavonije, Baranje i Srijema nezavisna je, nevladina i neprofitna strukovna udruga koja djeluje na području knjižničarstva i informacijskih znanosti, na području triju županija (Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i Požeško-slavonske županije) još od 1975. godine, a od prošle je godine predsjednica Marija Čačić, voditeljica naše Knjižnice.

Izvještajna je skupština Društva održana u četvrtak, 7. lipnja 2018. godine u hotelu Zelenkrov u Čepinu, a knjižnica-domaćin bila je naša Knjižnica. Skupština je zamišljena kao poludnevno druženje članova Društva, a uobičajeno je da, osim radnog i stručnog dijela skupštine, okupljeni knjižničarski stručnjaci (ravnatelji, voditelji i knjižničari iz različitih ustanova, profesori sa studija knjižničarstva) razgledaju kulturno-povijesne znamenitosti domaćina i odlaze na zajednički objed za sve sudionike.

Na Skupštinu se redovito pozivaju i gosti. Ovoga je puta skupštini prisustvovala predsjednica Hrvatskoga knjižničarskog društva, Dunja Holcer, kao i ugledni suradnici knjižnice domaćina: Saška Grgić Knežević, predstavnica Školske knjige (koja je skup sponzorirala promo materijalima), Vojna Tomin, umirovljena školska knjižničarka OŠ V. Nazor Čepin i Nikolina Pejić, školska knjižničarka OŠ M. Krleže Čepin.

Nakon okupljanja, prijave i pozdravnih riječi domaćina, voditeljice naše Knjižnice, Marije Čačić, okupljeni su posjetili župnu crkvu Presvetoga Trojstva, zaštićeni spomenik kulture, gdje ih je pozdravio župnik Pavo Vukovac, a profesor povijesti Slavko Babić prezentirao povijest Čepina, crkve i plemićke obitelji Adamović.

U službenom dijelu skupštine, nakon pozdravnih riječi predsjednice HKD-a, Dunje Holcer i predsjednice DKSBS-a, Marije Čačić, našu je Knjižnicu predstavila je knjižničarka Marina Liović. Uslijedilo je pozvano predavanje prof. dr. sc. Tatjane Aparac-Jelušić „Profesionalni izazovi knjižničara u promjenjivim društvenim uvjetima“ (putem Skype-a).

Radni je dio skupština protekao u iznimno konstruktivnom raspoloženju, svi su prijedlozi jednoglasno usvojeni (izmjene Statuta Društva, Izvješće o radu i financijskom poslovanju u 2017.-oj godini, Izvješća Nadzornog odbora, Komisija DKSBS-a, Plan i program rada u 2018.-oj godini, prijedlog članova u komisijama HKD-a).

Merien Hadrović, glavna urednica „Knjižničarstva“, stručnog časopisa Društva, predstavila je najnoviji broj, objavljen upravo za ovu skupštinu.

Članovima je Društva prezentirana i mogućnost stručnog putovanja u Sloveniju koje bi trebalo biti realizirano krajem rujna, čemu se svi neizmjerno raduju.

Nakon ozbiljnog i odgovornog, uspješno odrađenog posla, uslijedilo je druženje uz ručak, a okupljeno je društvo zabavljao tamburaški sastav Ravnica.

"Iznimno smo ponosni što smo bili domaćini skupštine Društva knjižničara Slavonije, Baranje i Srijema te tako kolegama iz ostalih knjižnica predstavili svoju općinu i kulturne znamenitosti, kao i rad naše Knjižnice. Ugostili smo osamdesetak knjižničara iz Osijeka, Požege, Vinkovaca, Našica, Đakova, Belog Manastira, Županje, Donjeg Miholjca... Time smo, još jednom, upisali Čepin na važno mjesto, koje mu u knjižničarstvu, svakako, pripada," kažu domaćini skupa.

 
Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr

Najave događaja

Utorak

Srijeda

Četvrtak