Kultura / Ostalo-Kultura

Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek na sedmodnevnoj stručnoj ekskurziji u Parizu

Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek na sedmodnevnoj stručnoj ekskurziji u Parizu

Dana 1. travnja 2018. godine, 103 učenika i 8 nastavnika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek krenuli su na sedmodnevno putovanje u Pariz s usputnim stajanjima u Strasbourgu i Salzburgu.


Ekskurzija u Pariz zamišljena je kao terenska nastava te su učenici imali priliku uživo vidjeti djela s kojima se tijekom svog školovanja često susreću na nastavi Povijesti likovne umjetnosti, ali i ostalim stručnim predmetima. Osim mnogih arhitektonskih, urbanističkih i hortikulturalnih ostvarenja koja su diktirala europsku estetiku, kako u vrijeme kada su nastala, tako i danas (Versailles, Place d'Etoile, Champs Elysee, Eiffelov toranj…), učenici su posjetili muzeje Louvre i Orsay u kojima su izložena djela cijenjenih umjetnika od antike do 20. stoljeća. Dio je učenika posljednji dan boravka u Parizu posjetio Disneyland dok je ostatak učenika taj dan proveo u  muzeju Slavoluka pobjede, Rodinovom muzeju i Pompidou centru. U polasku učenici su posjetili piktoresnu jezgru Strasbourga koja je pod zaštitom UNESCO-a, a u povratku Mozartov rodni grad Salzburg koji ih se posebno dojmio.

Ovakve ekskurzije od posebnog su značaja za učenike umjetničkih zvanja zbog promatranja originalnih primjeraka umjetničkih djela čije detalji, umjetnikov rukopis i monumentalnost nije moguće doživjeti učeći iz udžbenika i internetskih sadržaja.

 


Izdvojeno

Reci što misliš!