Kultura / Ostalo-Kultura

Peta smotra foklora "Legenda o ljeljama"

Peta smotra foklora

U središtu Gorjana održana je peta smotra folklora "Legenda o ljeljama". Uz veliki broj KUD-ova iz slavonskih mjesta, predstavili su se i KUD-ovi primjerice iz Poljica sa otoka Krka, Novog Čića pokraj Velike Gorice te Brinja u Ličko-Senjskoj županiji. Sudionike i goste pozdravio je osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić.


Ova smotra folklora nastala je iz tradicionalnog proljetnog ophoda ljelja, drevnog običaja gorjanskog kraja koji je proglašen zaštićenim dobrom hrvatske nematerijalne kulturne baštine na listi UNESCO-a. 

Legenda kaže kako su seoske žene svoje muževe, očeve, braću i druge muškarce iz sela od Turaka oslobodile preobukavši se u muškarce. Tako odjevene, vičući, zavarale su turske osvajače da su duhovi, pa su Turci u strahu oslobodili seoske muškarce. Na toj legendi počiva i bogato narodno ruho te folklor tog običaja. Manifestacija "Proljetni ophod ljelja" završila je danas ophodom ljelja kroz Gorjane i Tomašance.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pokrovitelji manifestacije su MINISTARSTVO KULTURE, OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA, OPĆINA GORJANI i HRVATSKA TURISTIČKA ZAJEDNICA.

 

 

{youtube}U7P2OuyrvQo{/youtube}

 

Tekst i video: STV
Foto: Maja Muškić

 


Izdvojeno

Reci što misliš!