Kultura / Ostalo-Kultura

U osječkom HNK-u predstavljena monografija ''Žuta podmornica 25 godina poslije''

U osječkom HNK-u predstavljena monografija ''Žuta podmornica 25 godina poslije''

U osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu jučer je predstavljena monografija o prvoj osječkoj ratnoj radio postaji u Domovinskom ratu pod nazivom “Žuta podmornica 25 godina poslije”.

Radio postaja "Žuta podmornica, koju su osnovali pripadnici 160. brigade Hrvatske vojske, emitirala je program od studenoga 1991. godine i sadržajem programa hrabrila Osječane da izdrže te podizala moral hrvatskim postrojbama u obrani od velikosrpskih agresora.

Autori monografije Gordana Lesinger i Davor Vrandečić, uz mentorstvo Igora Vrandečića, istaknuli su da je monografija spomendar medijskom i kulturološkom osječkom fenomenu koji je postao simbolom Domovinskog rata.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sa studentima Odjela za kulturologiju i Studentskim radijem Unios pokrenuli smo snimanje emisija u kojima su gosti bili akteri Žute podmornice. Iz tih materijala nastala je ova monografija“, rekao je Vrandečić.

"Radio postaja Žuta podmornica je urbana legenda i smatrali smo da zaslužuje biti zapisana u povijesti Osijeka. Podijeljena je u pet poglavlja svjedočanstava sudionika tog neobičnog ratnog medijskog projekta“, naglasila je Lesinger.

O knjizi je govorila i profesorica na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti Marina Mučalo istaknuvši kako je ona svojevrsni spomenar koji iz prve ruke svjedoči o zbivanjima u ratnom Osijeku.

>>> Skidamo prašinu: Legendarna osječka ratna radio postaja ''Žuta podmornica''

Osječka povjesničarka Zlata Živaković Kerže smatra kako je monografija važna za povijest Osijeka jer  je jedina knjiga koja se se bavi kulturološkim zbivanjima vezanima za Domovinski rat u Osijeku.

Osječka književnica Ivana Šojat koja je bila aktivni sudionik rata u postrojbi HOS-a rekla je kako  je "Žuta podmornica" svojim programom i izrugivanju neprijatelju dizala moral braniteljima na prvoj crti i davala im snagu u najtežim trenucima vojne agresije.

Predstavljanju monografije “Žuta podmornica 25 godina poslije” nazočili su državni tajnik Ministarstva obrane Tomislav Ivić, izaslanik ministra branitelja Antun Blažević, gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić i dožupan Goran Ivanović.

FOTO: Dubravka Petrić/PIXSELL


Izdvojeno

Reci što misliš!