Veliki trijumf HPD-a ''Lipa'' na jakom svjetskom natjecanju pjevačkih zborova u Salzburgu

Veliki trijumf HPD-a ''Lipa'' na jakom svjetskom natjecanju pjevačkih zborova u Salzburgu

Lipa Salzburg official170617

S ponosom vas obavještavamo je Hrvatsko pjevačko društvo „Lipa“ iz Osijeka, jedan od najtrofejnijih i najboljih pjevačkih zborova u Hrvatskoj, ponovno ostvarilo veliki trijumf na međuarodnoj sceni, ovaj put na jakom svjetskom natjecanju pjevačkih zborova International Choral Celebration and Competition, koje je od 14. do 19. lipnja 2017. godine održano u austrijskom gradu Salzburgu!

Naime, „Lipa” je nastavila svoju sjajnu nisku međunarodnih uspjeha osvajanjem doslovce svega što se u Salzburgu osvojiti moglo. To su redom: titula pobjednika svoje, najteže kategorije (A1 – mješoviti pjevački zborovi sa stilski zadanim natjecateljskim programom, u trajanju do 20 minuta), Zlatna diploma za kvalitetu uz najveći broj bodova, posebne pohvale stručnog ocjenjivačkog suda i publike za izvedbe, specijalna nagrada (poziv i izravno sudjelovanje, uz plaćeni smještaj, na jakom zborskom natjecanju Laurea Mundi Budapest u Budimpešti u svibnju 2018.), 2000 eura prve nagrade i, na koncu, Grand Prix (Grand Prize, Velika nagrada) i naslov ukupnog pobjednika natjecanja!

Sve navedeno lipašice i lipaši ponovno su učinili pod ravnanjem „zlatoruke“ dirigentice prof. Valerije Fischbach, a u samoj završnici odmjerili su snage s 20-ak izabranih zborova iz 13 zemalja svijeta – Estonije, Finske, Latvije, Rusije, SAD-a, Indije, Tajvana, Austrije, Češke, Mađarske, Njemačke, Slovenije i Hrvatske. Njihove je nastupe ocjenjivao tročlani međunarodni stručni žiri, sastavljen od uglednih imena svjetske zborske i operne glazbe, a činili su ga: Wolfgang Ziegler (Austrija), Michele Josia (Italija) i Rohan de Lanerolle (Šri Lanka). Oni su zasebno bodovali svaku skladbu i sve elemente (intonaciju, čistoću i kvalitetu zvuka i slično), a Lipa je u svim segmentima zaslužila jako visoke ocjene, najviše od svih, uz posebne pohvale za izbor programa, homogenost zvuka, zajedništvo, emociju i interpretaciju.

Valja istaknuti da je to već deseto svjetsko „zlato“ Društva, a ona su osvojena na osam natjecanja različitih i teških natjecanja: Budimpešta (Mađarska) 1999., Riva del Garda (Italija) 2002., Prag (Češka) 2005., La Valletta (Malta) 2007., Olimpijada zborova u Grazu (Austrija) 2008., Venecija (Italija) 2010. (tada dvije zlatne diplome u dvije kategorije), Bratislava (Slovačka) 2011. te Rim (Italija) 2013. - plus dvije nagrade u jesen 2012. na inozemnom pjevačkom natjecanju u Amsterdamu (Nizozemska) - čime je nastavljen impozantni „zlatni niz“. Uz to, Lipa ima i devet zlatnih medalja i diploma s državnih natjecanja pa se ukupan broj „zlata“ sada popeo na čak 19.

U službenom dijelu natjecanju, na sceni Mozarteuma, jedne od najljepših koncertnih dvorana u Europi, oko 55 lipašica i lipaša izvelo raznovrstan program iz različitih stilskih razdoblja, sastavljen prema strogim propozicijama, a činile su ga četiri skladbe hrvatskih i inozemnih autora: „Os justi“ Antona Brucknera, „Jagdlied“ Felixa Mendelssohna Bartholdyja, „UBU“ Marka Ruždjaka i „Pange lingua“ Gyorgyja Orbana. Stručni žiri i publiku najviše je dojmila izvedba iznimno zahtjevne skladbe „UBU“ hrvatskog autora. U finalnoj borbi za Grand Prix u subotu navečer (17. lipnja) pak Lipa je izvela još dvije dodatne, atraktivne i teške skladbe, odlučivši se ponovno za hrvatske skladatelje – „Plaudite manibus“ Branka Starca i „Slavonica“ Davora Bobića, koja je napisana baš za Lipu. Za svoje pjevanje, ali i za efektne koreografije s pljeskanjem i lupanjem nogama, opet su dobili velike ovacije te na kraju zaslužili i drugu staklenu statuu, ovaj put za Grand Prix. Tako će lipašice i lipaši ostati zapisani u povijesti natjecanja u Salzburgu kao njegovi prvi pobjednici. Rezultat je to napornih višemjesečnih priprema za natjecanje, a valja naglasiti da su za sjajnu pripremljenost zbora uvelike zaslužne i kodirigentice „Lipe“, prof. Ozana Tomić i prof. Lidija Neznanović.

Također, cijeli zbor se austrijskoj publici u lijepom i živopisnom Salzburgu, rodnom gradu glazbenog genija Wolfganga Amadeusa Mozarta, predstavio u još dva navrata izvan natjecateljskog programa. Prvi put na gala koncertu u petak navečer (16. lipnja) u dvorani Mozarteum, kada su lipašice i lipaši izvrsno izveli i tzv. revijalni glazbeni program. U subotu (17. lipnja) prije podne u prekrasnoj salcburškoj katedrali Dom zu Salzburg pak otpjevali su kratak sakralni program.

Naravno, boravak u Salzburgu iskorišten je za obilazak jedinstvenih povijesnih i turističkih znamenitosti (i pjevanje na nekoliko lokacija u središtu grada), no vodstvu i članovima Lipe bilo je primarno kvalitetno prezentirati Osijek, Slavoniju i Hrvatsku te nastaviti „zlatan“ niz uspjeha na državnim i inozemnim natjecanjima i festivalima, koji traje već gotovo 25 godina. Bilo im je drago i što su tijekom sva četiri dana u Mozartovom gradu plijenili pažnju svojim veselim, razigranim, ali i kulturnim ponašanjem, zasluživši pohvale organizatora natjecanja i drugih te ostvarivši niz inozemnih kontakata i poziva na nova natjecanja. Inače, samo natjecanje organizirala je ugledna međunarodna institucija Meeting Music u suradnji s Chor Verband iz Salzburga. Svi rezultati dostupni su na službenim internetskim i Facebook stranicama natjecanja, gdje također dominiraju fotografije i informacije o Lipi.

Ovim putem članovi Lipe zahvaljuju se Gradu Osijeku, Osječko-baranjskoj županiji, članovima Upravnog odbora Lipe na čelu s predsjednikom prof. dr. Željkom Turkaljom i dopredsjednikom Stevanom Radovančevićem te svim sponzorima i pokroviteljima na potpori oko organizacije putovanja u Salzburg. Lipašice i lipaše pak posebno je dojmilo što su ih u noći s nedjelje na ponedjeljak, na Autobusnom kolodvoru Osijek dočekali sjajni osječki tamburaši sa svirkom i prigodnim bećarcem posvećenim velikoj pobjedi u Salzburgu.

   
Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr

Najave događaja

Četvrtak

Petak

Subota