Kultura / Ostalo-Kultura

Osječko ljeto kulture 2017. od 29. lipnja do 12. srpnja

Osječko ljeto kulture 2017. od 29. lipnja do 12. srpnja

Grad Osijek nositelj je organizacije i produkcije najveće kulturne manifestacije u istočnoj Hrvatskoj, Osječkog ljeta kulture, koja svojim građanima od 2000. nudi kvalitetne kulturne programe. I ovogodišnje Osječko ljeto kulture počet će na Crkveni god grada Osijeka blagdan Svetih Petra i Pavla 29. lipnja i trajati do 12. srpnja .

U dvotjednoj manifestaciji planirano je 39 visokokvalitetnih programa iz područja kazališne, glazbene i koncertne, likovne, književne, plesne, filmske i novomedijske umjetnosti.

Programi će biti izvođeni na više od 10 lokacija (dvorište Rektorata, Baruta, lapidarij Muzeja Slavonije Osijek, Muzej likovnih umjetnosti Osijek, Galerije Waldinger, Galerija Kazamati, Trg sv. Trojstva, Kulturni centar Eurodoma, GISKO, Vodena vrata, Secesijski zdenac..).

Osječko ljeto kulture 2017. svečano otvaramo Verdijevom operom Nabucco u izvedbi HNK u Osijeku, dok će KUD „Osijek 1862.“ i violončelistica Ana Rucner koncertom zatvoriti OLJK 2017.  

Vlastita produkcija OLJK 2017. je  premijera predstave "James i divovska breskva" u izvedbi Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku prema tekstu Roalda Dahla.

U bogatom likovnom programu posebno ističemo retrospektivnu izložbu Zlatka Price "100 godina Price" u suradnji sa Zakladom Zlatko i Vesna Prica.
U književnom programu ističemo promociju knjige Marija Mihovilovića o osječkoj književnici i kroničarki Vilmi Vukelić, "Mi djeca Solferina". Grad Osijek i Osječko ljeto kulture su u prigodi promocije organizirali otkrivanje spomen ploče Vilmi Vukelić na njezinoj kući u Jaggerovoj 6.

Ovogodišnje Osječko ljeto kulture daje poseban naglasak na programe i performanse suvremenog plesa.

Međunarodna gostovanja obilježit će i OLJK 2017, a posebice je valja istaknuti "Europu i Svijet", Austriju sa St Polten baletom, Barcelonu sa suvremenim plesnim perfomansom Julijane Tomić Fajdetić, prijateljski Pech sa Svjetskim zborom mladih, Indiju s plesnom večeri Rajasthani glazbe i večer australske glazbe Dubravka Lapainea.

U programu, kao i prethodnih godina, sudjelovat će osječke ustanove i udruge u kulturi, pojedinačni umjetnici i brojni gostujući izvođači. Programi Osječkog ljeta kulture svake godine doprinose podizanju kulturnog života grada, povećanju njegove međunarodne vidljivosti, poticanju gospodarske i turističke aktivnosti, kao i općem razvoju grada.
 
Zahvaljujući suradnji i podršci ustanova kulture: HNK u Osijeku, Dječjem kazalištu, GISKU, Gradskim galerijama Osijek, Muzeju likovnih umjetnosti i Muzej Slavonije te podršci gospodarstvenih čimbenika grada Osijeka, Sveučilišta J. J. Strossmayera, Gradova prijatelja i međunarodne suradnje s gradovima šire regije, OLJK ima izuzetno važno mjesto u cjelokupnoj kulturi grada Osijeka.

Cilj je Osječkog ljeta kulture zadovoljenje kulturnih potreba Osječana i građana svih gradova regije i šire. Programe Osječkog ljeta kulture svake godine pogleda više od 10.000 zadovoljnih gledatelja što je znak uspješnosti ove manifestacije. Programi Osječkog ljeta kulture imaju punu i afirmativnu podršku medija.

  

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Izdvojeno

Reci što misliš!