Kultura / Ostalo-Kultura

Tajna večera u skrivenom kutku GISKO-a

Tajna večera u skrivenom kutku GISKO-a

Ovogodišnja Noć knjige u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek, imala je jedan tajni dio programa, drugačiji od svih drugih. Kako je tema Noći knjige u osječkoj Knjižnici ovoga puta bila hrana i kultura, pitali su nas bismo li htjeli svoju Tajnu večeru dovesti u prostore ove reprezentativne secesijske vile. Odmah smo se oduševili sa idejom i objeručke prihvatili ponudu.


Knjige, književnost, prostor Knjižnice i sve što ima veze s time zbilja nas je inspiriralo, te su već pozivnice mogle naslutiti koja je točno tema ove Tajne večere. Gosti su u svojim poštanskim sandučićima pronašli pozivnice u obliku naslovnica vintage i retro kuharica, a svatko je dobio drugačiju! Ono što je također dalo naslutiti da će se na nadolazećoj Tajnoj večeri sve vrtiti oko knjiga, je zadatak kojeg su gosti dobili. Svi su trebali sa sobom na večeru ponijeti jednu svoju staru, pročitanu knjigu, koju su spremni proslijediti dalje.

Prostorija koju su nam djelatnici Knjižnice ustupili na korištenje zbilja je posebna i bajkovita. Znali smo da će zidovi prekrivenim velikim, starinskim,  drvenim ormarima, prepunim knjigama, poslužiti kao savršena kulisa magičnoj književnoj Tajnoj večeri koja se sprema.
U nastajanju ove Tajne večere stradale su samo dvije knjige. Od stranica iz starog debelog engleskog rječnika, napravili smo 12 metara dugačak stolnjak, a menije smo isprintali na kičaste ilustracije hrane, večera i stolova iz kuharice s početka osamdesetih.
 
Kako smo se totalno unijeli u temu i pazili na svaki detalj, jelima na jelovniku dali smo imena poznatih književnih djela i pisaca. Tako su se na njemu našli kokteli koji su dobili ime po Bukowskom, piscu koji je volio zaviriti malo dublje u čašicu. Hladno predjelo, tatarski biftek, nazvali smo ''Hrabri, novi svijet'', jer bi neki rekli da je ipak malo hrabrosti potrebno kako bi se probalo i jelo sirovo meso. Krema od bijeloga graha sa brizlama u pistaciju dobila je ime ''Ponos i predrasude'', sporo kuhana janjeća koljenica ''Otelo'', a desertu, mousee-u od bijele čokolade sa bosiljkom, najbolje je odgovaralo ime poznatog književnog djela ''Lolita''.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

tajna vecera2

Naše goste, koji su pristizali sa knjigama pod rukom, dočekali smo ispred osječkog kina Europa, te ih od tamo, polako, pješke preko parka, doveli na pravu tajnu lokaciju večere. No, u Knjižnicu nisu ušli na glavni ulaz, gdje obično ulaze kada dolaze posuđivati ili vraćati knjige. U Knjižnicu smo ih uveli kroz dvorišni ulaz, koji je inače rezerviran samo za djelatnike. Kroz visoki, starinski, kameni hodnik, popeli su se u ''tajne odaje'' i arhive Knjižnice.

Slavonci, kakvi već jesu, topli, veseli, opušteni i prijateljski nastrojeni, bili su savršena ekipa koja se našla oko stola Tajne večere. Svi redom gurmani, spremni na nove izazove i avanture, odmah su se međusobno upoznali i započeli vesele razgovore.
U prostorima Knjižnice dočekala ih je i pozdravila djelatnica koja im je, kako bi ih uputila i otkrila im nešto novo, ispričala ponešto o posebnosti same prostorije u kojoj će večerati. Upravo u toj prostoriji, u ormarima poznatog osječkog gradonačelnika Hengla, smještena je zavičajna zbirka, najvrjednija zbirka Knjižnice, kao i Henglov masivan stol i kožna stolica iz koje je vladao gradom.

tajna vecera1

U pauzi između jela, kako bi se gosti za stolom još bolje upoznali i međusobno povezali, napravili smo malu razmjenu knjiga. Gosti su izvlačili kartice sa imenima te su međusobno razmjenjivali svoje knjige, upoznavali se, prepričavali anegdote i davali preporuke.
I ovoga puta naši gosti sa večere nisu otišli praznih ruku. Kao mali znak pažnje složili smo im paketiće u kojima su se našli Gardenolo Organic biljni čajevi, vrećica svježe mljevene talijanske Pascucci kave, mala kuharica izdavača Znanje, te platnena vrećica Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek u koju su mogli spakovati sve svoje poklončiće.

U stvaranju i ove Tajne večere, svojim proizvodima, rado su nam se pridružili mali i veliki lokalni proizvodači, koji su  prepoznali potencijal organiziranja ovakvih evenata u svojem gradu. Tako smo i ovoga puta na Tajnoj večeri jeli i pili samo najbolje. Svježe, domaće i lokalno meso iz mesnica Ravlić, Filakov baranjsko voće i povrće, erdutska vina Siber, tortu iz kultne osječke slastičarnice Waldinger i Sokiće od jabuke OPG-a Šimunović. Sve su to proizvodi vrlo bliski i dragi osječanima i slavoncima. Povezivanjem svih ovih kvalitetnih proizvoda kroz jednu ovako lijepu i jedinstvenu gastro priču, stvaramo nešto novo, te potičemo ljude da se hrane dobro i zdravo, da razmišljaju što jedu i piju, uživaju u tome, te potiču svoju lokalnu gastro i eno scenu.

tajna vecera4

Kada smo prošle godine krenuli sa organizacijom Tajnih večera, nismo ni razmišljali da bi mogli dogurati do, sada već, pete Tajne večere. Sretni smo što smo uspjeli napraviti nešto što nitko do sada u Hrvatskoj nije, organizirati predivnu Tajnu večeru u Knjižnici!
Ako želite biti dio neke od sljedećih Tajnih večera, pratite obavijesti na našem službenom Facebook profilu https://web.facebook.com/secretdinnerpartybyfilipa/?fref=ts , te Instagram profilu https://www.instagram.com/filipaasorko/?hl=en te nam se javite kada vidite da se u vašem gradu sprema nova Tajna večera.

tajna vecera5

Foto: Tomislav Šilovinac


Izdvojeno

Reci što misliš!