Kultura / Ostalo-Kultura

GISKO: Online obnova zaduženja - korak naprijed

GISKO: Online obnova zaduženja - korak naprijed

Ne znamo jeste li primijetili, no prije nekoliko mjeseci Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek uvela je opciju produživanja građa putem interneta. Više nije potrebno doći u knjižnicu osobno ili zvati telefonski već to možete učiniti gdje god se nalazili u trenutku kada to želite učiniti. Svakako zanimljiva opcija koja će olakšati korištenje usluga najvećeg informacijsko – komunikacijskog centra u Osijeku. Evo ukratko kako to funkcionira.

Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek svojim korisnicima nudi mogućnost osobne prijave u mrežni katalog Knjižnice radi rezervacije primjeraka ili samoobnove zaduženja. Sama obnova zaduženja obavlja se po istim pravilima kao i obnova koju obavljaju djelatnici knjižnice, što znači da se obnova ne može obaviti ako je prekoračen maksimalni broj predviđenih obnova za posuđenu vrstu primjerka, ako je primjerak rezerviran ili ukoliko je istekao rok razduženja i krenula je zakasnina.

PODACI ZA KORISNIKA

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Za početak, na adresi: http://baza.gskos.hr/anew/search.html odaberete opciju: podaci za korisnika.
Nakon odabira opcije: PODACI ZA KORISNIKA, sustav traži identifikaciju. Korisnik treba unijeti svoj BAR KOD (broj iskaznice) te u polje JMBG lozinku koja se sastoji od 7 znamenki, obično je to datum rođenja u formi DDMMGGG, ili drugi pin po izboru korisnika. Pin se može zatražiti od djelatnika posudbenih odjela.

gisko login

UVID U KORISNIČKE AKTIVNOSTI

Nakon osobne prijave dostupne su mogućnosti, kao što su uvid u popis posuđene građe, mogućnost jednokratne obnove roka posudbe, popis prethodno posuđene građe, uvid u gotovinske transakcije (zakasnina, opomene, kartice za fotokopiranje i sl.), nadnevak valjanosti članstva, te najčitaniji naslovi u knjižnici. Knjižnica namjerava primijeniti i ostala suvremena rješenja koja nudi prijava u knjižnični sustav, prilagođavajući usluge elektroničkomu poslovanju te potrebama i zahtjevima svojih korisnika.

OBNOVA ZADUŽENE GRAĐE

Sam postupak obnove moguć je nakon što korisnik odabere prvu opciju:
1.    Zaduživani naslovi (primjerci), zakasnine, opomene. Za one primjerke za koje je moguća Online obnova bit će prikazan link obnova.

On line obnova se ne može obavljati ukoliko je:
- prekoračen maksimalni broj predviđenih obnova za posuđenu vrstu primjerka,
- primjerak rezerviran
- istekao rok razduženja i krenula je zakasnina.
Lektirni naslovi se ne mogu obnavljati.

Klikom na link obnova obavit će se Online obnova i bit će prikazan novi rok razduženja. Može se uzastopno obnoviti više primjeraka. Obnova će biti moguća sve dok se ne obavi parametarski zadan maksimalni broj obnova za pojedini primjerak bez obzira kada to bilo urađeno.

Nadamo se da smo vam pomogli, podsjetili vas ili upoznali s opcijom. Postupak je  preuzet s linka:
http://www.gskos.unios.hr/files/Upute%20za%20online%20obnovu%20zaduzenja(1).pdf

SiB.hr

 


Izdvojeno

Reci što misliš!