Kultura / Ostalo-Kultura

Peticija za sačuvanje Galerije Kazamat

Peticija za sačuvanje Galerije Kazamat

Osječki kulturnjaci pokrenuli su online peticiju pod nazivom "Kulturom protv nekulture" kojom pokušavaju utjecati na sačuvanje Galerije Kazamat za koju smatraju da joj prijeti gašenje.

- Ovaj apel za podrškom proizašao je iz novonastale situacije u odnosima Grada Osijeka i HDLU Osijeka (Galerije Kazamat) koja je rezultirala nenamjenskim iznajmljivanjem ulaza Galerije Kazamat što nas je dovelo u situaciju da je nemoguće normalnim putem ući u galerijski prostor. Navedeni prostor iznajmljen je političkoj stranci „Hrvatski laburisti“ te je multimedijalna dvorana Galerije Kazamat iznajmljena udruzi koja se bavi sportsko-rekreativnim aktivnostima (Pilates). Nakon četiri službene zamolbe za prijem u Ured Gradonačelnika Ivana Vrkića i isto toliko ignoriranja od strane istog, naslućujemo da je ovo kraj djelovanja osječke Galerije Kazamat koju se kontinuirano godinama opstruira u normalnom radu. U gradskom „Uredu za poslovne prostore“ rečeno nam je da je stranka „Hrvatski laburisti“ tražila i proširenje prostora nauštrb cijelog ulaznog hola galerije s pripadajućim sanitarnim čvorom te da će Grad ostale prostore Galerije Kazamat uskoro početi iznajmljivati, drugim riječima izbacivanje HDLU Osijek iz Kazamata tj. gašenje Galerije Kazamat. U gradskim kuloarima se priča da se u iznajmljenom prostoru namjerava pokrenuti privatna točionica piva te otvoriti terasa ispred službenog ulaza galerije!, poručuju iz HDLU-u.

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Osijek (HDLU Osijek) krovna je strukovna udruga likovnih stvaratelja Grada Osijeka i njemu gravitirajuće regije te djelovanje njezinih članova čini nezaobilazan dio hrvatske kulture. U sklopu HKDL-a d 2002. godine djeluje Galerija Kazamat u kojoj se uz izložbe članova Udruženja prezentiraju i one relevantnih hrvatskih i stranih likovnih umjetnika. Osim likovnih događaja i manifestacija HDLU Osijek je suorganizirao dvjestotinjak sadržaja iz različitih kulturnih i supkulturnih područja neupitne kvalitete.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Peticiju možete potpisati OVDJE.

SiB.hr

 


Izdvojeno

Reci što misliš!