Kultura / Ostalo-Kultura

Land Art Projekt „Osječki bar kod“

Land Art Projekt „Osječki bar kod“

Cilj projekta je izgraditi novu prepoznajnicu Osijeka, a prema našim saznanjima Osijek bi time postao grad koji bi imao površinski najveći bar kod na svijetu, što bi zasigurno postala zanimljiva turistička atrakcija.

*** PROJEKT ZBOG LOŠIH VREMENSKIH PRILIKA ODGOĐEN ZA JESEN! ***

LandArtProjekt „Osječki bar kod“ nastao je prema ideji osječkih akademskih umjetnika Marka Šošića i Željke Fuderer Levak, koji su osmislili kako lijevu obalu Drave, odnosno njezinu obaloutvrdu učiniti drugačijom, jedinstvenom i prepoznatljivom, a da to ujedno ima i simboličnu vrijednost. Iz njihove ideje 18. ili 19. svibnja (ovisno o vremenskim prilikama) na gornjem dijelu obaloutvrde na lijevoj strani rijeke Drave nastat će jedinstvena intervencija u prostoru „Osječki bar kod“. Bit će to niz brojnih polja u službenim bojama Osijeka – bijeloj i plavoj, koji će se prostirati u dužini od 815 metara na potezu od pješačkog mosta prema Zoološkom vrtu, a pripremljen je tako da se iz njega šifrirano iščitava ime našeg grada – Osijeka. Dužina od 815 metara odabrana je jer se ove godine obilježava 815. obljetnica prvog spomena imena grada Osijeka.

bar-kod-495

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Projekt su prepoznali i Udruga Grupa građana Osijek te Škola za tekstil, dizajn i primijenjene umjetnosti Osijek, u kojoj i Marko i Željka inače rade kao profesori. Udruga Grupa građana je projekt kandidirala na natječaju Grada Osijeka za financiranje projekata i programa udruga građana, što je povjerenstvo prepoznalo i odobrilo financiranje projekta. Škola za tekstil, dizajn i primijenjene umjetnosti pak za ovu prigodu će sve svoje učenike, njih tristotinjak, angažirati na realizaciji projekta jer će upravo oni biti ti koji će bojati obaloutvrdu, pod nadzorom članova Udruge i 45 profesora i nastavnika Škole.

Osim Grada Osijeka i gradonačelnika Krešimira Bubala,  koji i financijski podupire projekt, potrebnu suglasnost za njegovu realizaciju dale su i Hrvatske vode -  Vodnogospodarska ispostava Osijek na čelu s direktorom Zoranom Đurokovićem. No, projekt bi nemoguće bilo realizirati bez sponzora, a to su ovom slučaju tvrtke Vodovod Osijek i Euroherc osiguranje, kojima smo zahvalni na tome. Posebna zahvala pak ide volonterima Gradskog društva Crvenog križa Osijek, koji će očistiti obaloutvrdu od trave i biti s nama za vrijeme realizacije projekta, kao i Društvu za podvodne aktivnosti Mursa Osijek, čiji će aktivisti također volonterski biti uključeni u realizaciju projekta. Također se zahvaljujemo tvrtki PIRINI trade, koja je osigurala sav materijal po izuzetno niskoj cijeni.

Cilj projekta je izgraditi novu prepoznajnicu Osijeka, a prema našim saznanjima Osijek bi time postao grad koji bi imao površinski najveći bar kod na svijetu, što bi zasigurno postala zanimljiva turistička atrakcija. Sukladno tome, projekt planiramo kandidirati za upis u Guinnessovu knjigu rekorda, što bi gradu bilo značajno priznanje. Uz navedeno, cilj je i barem djelomična promjena opće negativne klime u cijelom društvu, pa tako i u našem gradu te promocija Osijeka kao grada mladosti, boja i veselja. Nadalje, učenici-sudionici i njihovi prijatelji na ovaj način praktično bi stjecali svijest o važnosti uređenja i očuvanja prirodnih i građevinskih vrijednosti Osijeka te njegove promidžbe u javnosti. I na koncu, široj javnosti predstavila bi se bijelo-plava boja kao zaštitni znak Osijeka, za što držimo da još uvijek nije dovoljno popularizirano.

bar-kod-2-495

 


Izdvojeno

Reci što misliš!