Kultura / Ostalo-Kultura

Znanstveni skup ''Vojnici i vojnički život u serijalnim izvorima od 16. stoljeća do 1918.''

Znanstveni skup ''Vojnici i vojnički život u serijalnim izvorima od 16. stoljeća do 1918.''

Znanstveni skup "Vojnici i vojnički život u serijalnim izvorima od 16. stoljeća do 1918." na Filozofskom fakultetu Osijek održat će se 22. studenoga 2016.

U organizaciji Filozofskog fakulteta Osijek i Hrvatskog instituta za povijest održat se znanstveni skup na kojem će povjesničari iz Hrvatske i inozemstva prikazati rezultate svojih najnovijih istraživanja iz područja vojne povijesti počevši od 16. stoljeća pa sve do kraja I. svjetskog rata.

Upravo je u to vrijeme došlo do korjenitih promjena u vojnoj tehnologiji, strategiji i taktici,a hrvatski su vojnici bili novačeni u različite europske vojske te sudjelovali na ratištima diljem Europe. Prikazana istraživanja temelje se na povijesnim izvorima poput matičnih knjiga, vojnih popisa, popisa stanovništva, oporuka i sl. pa daju jednu drugačiju, skrivenu sliku vojničkoga života – govore o svakodnevici vojnika, vojničkim obiteljima i izvanbračnim vezama, njihovom položaju u društvu, ekonomskim prilikama i drugome. Znanstveni skup dio je aktivnosti projekta Vojnički život i slike ratnika u hrvatskom pograničju od 16. stoljeća do 1918. kojega financira Hrvatska zaklada za znanost.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Otvorenje znanstvenog seminara je 22. studenoga 2016. u 8.45 sati u prostoriji 53 na Filozofskom fakultetu Osijek.

SiB.hr

 


Izdvojeno

Reci što misliš!