Jurica Hrenić osvojio drugo mjesto na prestižnom natjecanju mladih skladatelja

Jurica Hrenić osvojio drugo mjesto na prestižnom natjecanju mladih skladatelja

dvorzak 02

Sedmo međunarodno natjecanje za skladatelje Antonín Dvořák (7th International Antonín Dvořák Composers Competition) odaje počast velikom češkom skladatelju Antonínu Dvořáku i njegovim glazbenim dostignućima, te nastoji otkriti mlade, talentirane skladatelje i prenijeti im nasljeđe slavnog skladatelja.

Ove godine na natjecanju je sudjelovalo 24 natjecatelja iz ukupno 14 zemalja od kojih je mladi skladatelj Jurica Hrenić po prvi puta predstavljao Hrvatsku u kategoriji juniora. Natjecanje je podijeljeno u dva kruga. U prvom krugu natjecanja, šesteročlani žiri iz Seoula odlučuje o skladbama pristiglim na raspisani natječaj. Odabrane 24 najbolje skladbe omogućuju njihovim skladateljima prolazak u drugi krug. Hrenić je u drugi krug prošao sa skladbom Concerto grosso za trubu, klavir, udaraljke i tamburaški orkestar, koja je praizvedena na njegovom autorskom koncertu u Osijeku i Koprivnici sredinom lipnja. Skladba je bila predmet Hrenićevog diplomskog rada pod mentorstvom prof. Davora Bobića.

Drugi krug natjecanja održao se u Pragu na Praškom konzervatoriju od 25. do 29. srpnja gdje su kandidati podijeljeni u dvije skupine (juniore i seniore) imali zadatak u pet dana napisati dvije skladbe na zadane teme iz glazbene literature. Cijelo natjecanje je posebno po tome što skladatelji imaju kratak vremenski rok, ograničene uvjete rada i određeni raspored za skladanje. Od zadane dvije skladbe, jedna skladba morala je biti stroga forma (fuga, passacaglia, kanon ili varijacije), a druga je bila slobodnog tipa. Skladbe su mogle biti vokalne, instrumentalne ili vokalno-instrumentalne, a instrumentacija je bila također dana na izbor kandidatima. Peti dan natjecanje završava i skladatelji prijavljuju napisane skladbe o kojima žiri odlučuje i dodjeljuje nagrade.

Svečana ceremonija dodjele nagrada održala se 1. kolovoza u koncertnoj dvorani Rudolfinum. Dodijeljeno je ukupno 14 nagrada, od kojih su to prve tri nagrade u kategorijama juniora i seniora, te još osam posebnih nagrada. Sa skladbom Divertimento za gudački orkestar Hrenić je dobio nagradu za najbolju slobodnu skladbu, zajedno sa skladbom New World Variations nagradu za najbolju glazbu baziranu na temama Antonína Dvořáka i naposljetku drugu nagradu u kategoriji juniora.

Više informacija na linku.
      
Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr

Najave događaja

Utorak

Srijeda

Četvrtak