HPD Lipa završila snimanje skladbi za novi nosač zvuka

HPD Lipa završila snimanje skladbi za novi nosač zvuka

Lipa Starc snimanje CD 4 110616

Protekloga vikenda, točnije u subotu, 11. lipnja 2016. godine, vrijedne članice i članovi Hrvatskog pjevačkog društva "Lipa" Osijek snimili su drugi dio predviđenih skladbi koje će se naći na novom nosaču zvuka čija je objava planirana ove jeseni.

Ako se izuzmu live snimke, poput onih iz serije prvog i drugog nastavka "Bum! Tres! LIPA Ples" pop-rock koncerata, održanih tijekom 2009., 2010. i 2015. godine te s koncerata "United Europe Singing" s Mješovitim pjevačkim zborom Mecsek i Panonskom filharmonijom iz Pečuha iz 2013., godine, kao i "Best of" CD-a priloženoga uz Lipin Dokumentarij iz 2011. godine; HPD Lipa već više od desetljeća nije snimila nosač zvuka. Stoga su lipašice i lipaši odlučili početi snimati svoj treći nosač zvuka u posljednjih 18 godina, kako bi na njemu zabilježili niz zanimljivih i atraktivnih skladbi izvedbom kojih su posljednjih godina zaslužili niz zlatnih plaketa i diploma za kvalitetu na domaćim i inozemnim natjecanjima (Venecija 2010., Bratislava 2011., Amsterdam 2012., Rim 2013., Novigrad 2014., Zadar 2016.), kao i dvije srebrne (olimpijske) medalje na 8. Svjetskim zborskim igrama (World Choir Games) u latvijskoj Rigi u srpnju 2014. godine. Prvi dio skladbi za novi nosač zvuka snimljen je u listopadu 2014. godine, odmah nakon tadašnjeg osvajanja novog naslova državnog prvaka na Natjecanju hrvatskih pjevačkih zborova u Novigradu, a drugi dio, nakon što je Lipa proteklih godinu i pol realizirala niz drugih zapaženih domaćih i inozemnih projekata i programa, snimljen je prošloga vikenda.

U subotu, 11. lipnja 2016., Lipine prostorije u staroj gradskoj jezgri Tvrđi ponovno su privremeno transformirane u tonski studio i u jednom napornom, ali veselom danu 60-ak je pjevačica i pjevača pod ravnanjem dirigentice prof. Valerije Fischbach snimilo drugi dio skladbi za CD koji će, nakon miksanja i produkcijske obrade, biti objavljen u rujnu 2016. godine, uoči središnje ovogodišnje proslave 140. obljetnice uspješnog postojanja i rada HPD Lipa, jednog od najstarijih, najuspješnijih i najtrofejnijih pjevačkih zborova u Hrvatskoj. I drugi dio snimanja realiziran je pod budnim okom predsjednika Hrvatske udruge zborovođa Branka Starca, svjetski poznatoga hrvatskoga skladatelja, pedagoga i dirigenta, čije skladbe Lipa često izvodi, a koji se u ovom slučaju prihvatio posla glazbenog producenta, ali i objavljivanja budućeg nosača zvuka putem svoje izdavačke kuće Best Music iz Zagreba. "Ovo je novi vid moje dugogodišnje uspješne suradnje sa sa sjajnim zborom kakav je Lipa i njegovom dirigenticom, izvrsnom Valerijom Fischbach. I prvi i drugi dio dio snimanja protekli su jako dobro, a lipaši su me uspjeli ushititi čak i s udaljenosti od jedan-dva metra. Dokazali su da su apsolutni vrh hrvatskog zborskog pjevanja u ovom trenutku, što će se i čuti na nosaču zvuka", kazao je Starc, čiji je sin, istoga imena Branko Starc, bio tonski majstor na snimanju.

Valja istaknuti kako će HPD Lipa tijekom lipnja i početkom srpnja, odnosno do kraja tekuće sezone, održati još nekoliko većih i manjih nastupa u Osijeku te Slavoniji i Baranji, između ostaloga i svoj tradicionalni veliki Godišnji koncert, o čemu će javnost biti pravodobno obaviještena. Također, valja podsjetiti da će 1. i 2. listopada 2016., u suradnji s Hrvatskom udrugom zborovođa, u osječkom HNK organizirati veliko natjecanje i festival pjevačkih zborova Croatia Cantat, za koji prijave traju do 15. srpnja.

  
Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr