Kultura / Ostalo-Kultura

Filmska RUNDA predstavila program

Filmska RUNDA predstavila program

Na konferenciji za medije održanoj u osječkoj Galeriji Kazamat, predstavljen je program Filmske RUNDE, revije hrvatskih kratkometražnih filmova, nastale u produkciji neprofitne umjetničke organizacije TEATAR TO GO, čije će se prvo izdanje održati od 27. do 29. svibnja u osječkom Kazamatu.

Filmsku RUNDU su predstavile organizatorice Dalija Dozet, Marta Užarević, Ana Šimić i Ines Jokoš, a pridružili su im se i osječki glumac Domagoj Mrkonjić te  studentica Odjela za kulturologiju Sveučilišta u Osijeku, Martina Stanković.

Tijekom tri dana prikazat će se profesionalni, nezavisni i amaterski kratki filmovi. U glavnom programu su 26 filmova, od čega 13 filmova osječkih autora. Uz njih, poznati osječki redatelj Zvonimir Jurić dobio je svoju RUNDU, u kojoj će se prikazati tri njegova filma. U popratnom programu, Odjel za kulturologiju Sveučiliša u Osijeku i Veleučilište u Trnavi predstavit će se sa studentskim radovima, a redatelj Krešimir Lendić predstavit će dokumentarni film 'Crtači'.  

'RUNDA je akronim za Reviju u našem dvorištu - gdje je i počela ideja. Naime, prije deset godina Osječanin Vjeran Hrpka, tadašnji apsolvent snimanja na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti organizirao je prikazivanje studentskih filmova u Osijeku i nazvao to 'U mom dvorištu’. Meni je to tada, kao mladoj osobi koja se želi baviti filmom, jako puno značilo jer sam mogla gledati, proučavati i upoznati ekipu. Kada sam diplomirala, shvatila sam da sada ja mogu pokrenuti neku lijepu priču koja će potencijalno inspirirati nove klince. Okupila sam ekipu i tako je nastao ovaj projekt’, rekla je Dalija Dozet.

 Glavni je program podijeljen na ‘Festivalsku RUNDU, ‘Osječku RUNDU’, ‘Zvonetovu RUNDU’ i ‘Studentsku RUNDU’.  Prilikom izbora filmova, direkcija revije se vodila kriterijem izvrsnosti te su  se trudili odabrati filmove mladih autora koji još nisu prikazani u Osijeku.  Ideja je i prikazati što više filmova osječkih autora.  

'Što se tiče festivalske RUNDE, prikazat ćemo recentne igrane, dokumentarne, animirane i eksperimentalne kratke filmove. To su mahom filmovi koji su već zapaženi i nagrađivani na mnogobrojnim festivalima, poput dokumentarnog filma ‘Ana trg’, redateljice Jelene Novaković, eksperimentalnog filma ‘Kraj’ Tomislava Šobana, igranog filma ‘Zvjerka’ redateljice Daine O. Pusić te animiranog filma Brune Razuma ‘Tajni laboratorij Nikole Tesle’, rekla je Marta Užarević iz direkcije revije.

U ‘Osječkoj RUNDI’ prikazat će se trinaest filmova osječkih autora, a to su: ‘San snova 2’ redatelja Igora Samoboleca, ‘Cura koja je voljela bajke’ Čejena Černića, ‘Transecho’ Nikole Radovića, ‘6, pola 7’ Dalije Dozet, ‘Meandar’ Mislava Rotima, ‘Krkani’ Krešimira i Luke Pejić, ‘Soba’ Ivane Jurić, ‘CZP’ Aleksandra Muharemovića, ‘Grad duhova’ Marka Dješke i ‘Puše i barbike’ Vedrana Marjanovića.

PROGRAM (klikni za uvećanje):

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Raspored FilmskaPROGRAM

U ‘Studentskoj RUNDI’ odabrani su nagrađivani filmovi mladih redatelja nastali u sklopu Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, Umjetničke akademije u Splitu te na Odsjeku za nove medije Akademije likovne umjetnosti u Zagrebu. Tu se nalaze radovi Hane Jušić, Petre Zlonoge, Nikice Zdunić, Katrin Novaković, Igora Jelinovića, Petera Cerovšeka, Nataše Čiče i Tome Zidića.

'Poznati nagrađivani osječki redatelj Zvonimi Jurić dobio je svoju RUNDU te će se u sklopu ‘Zvonetove RUNDE’ prikazati kratki filmovi ‘Jurić: Tvrđa 1999.’, ‘Žuti mjesec’ i ‘Nebo ispod Osijeka’. Nakon projekcija održat će se Q&A s autorom', rekla je Ines Jokoš, iz odnosa s javnošću revije.

Osječki glumac i asistent na Umjetničkoj akademiji, Domagoj Mrkonjić glumi u čak tri filma koje će publika imati priliku vidjeti na ovogodišnjoj RUNDI.

'Osječka priča je široka, mladi kreativci su puni volje i želje i samo traže platformu za realizaciju. Imam osjećaj kako će upravo ovaj događaj biti odličan način da se pokažu. Mogu samo zaključiti kako je sam čin što ste došli do organiziranja prve filmke revije nešto odlično!', rekao je Domagoj Mrkonjić.

Ostvarena je i suradnja s Kinoklubom Zagreb (KKZ) koji će predstaviti program nastao u laboratoriju KKZ-a. U sklopu 'Dječje RUNDE', prikazat će se filmovi mladih i najmlađih autora nastali na radionicama Videokluba Mursa, pod vodstvom Nataše Dorić, a dječju RUNDU otvara film koji će nastati na radionici Stop animacije koju vodi multimedijalna umjetnica i magistra likovne kulture Kristina Marić u sklopu RUNDE.  

Odjel za kulturologiju partnerski podržava Reviju kratkog filma RUNDA, kao novitet na kulturnoj sceni grada Osijeka. Takav projekt je idejno i sadržajno u suglasju s vizijom i misijom Odjela. Ostvarena je i suradnja s Veleučilištem Ćirila i Metoda iz Trnave koje će također prikazati svoje radove.

Ovaj projekt Odjel prepoznaje kao obogaćivanje kulturne ponude, jer  je po prvi puta omogućena promocija kratkog filma na području grada Osijeka. U programu će se naći radovi studenata tijekom prošle akademske godine. Tematika filmova je odraz promatranja i razmišljanja o društvu koje ih okružuje’, rekla je studentica Medijske kulture Odjela za kulturologiju Sveučilišta u Osijeku Martina Stanković.

U sklopu Filmske RUNDE održat će se i Extra RUNDA zamišljena kroz panel diskusiju u kojoj će se raspravljati o nezavisnom filmu, a sudjelovat će gosti festivala i svi zainteresirani.

Na glavni filmski program nastavlja se onaj zabavni koji je osmišljen u suradnji s udrugom Plantaža i agencijom Adverta. Kako bi zagrijali Osječane i Osječanke za Filmsku RUNDU, organiziran je filmski kviz, a Udruga Plantaža stvorit će filmski ambijent te će dvorište Kazamata poprimiti prigodni ton s naglaskom na film i filmsku industriju. S druge strane, agencija Adverta je zadužena za stvaranje atmosfere iza glavnog filmskog programa uz DJ Umba i DJ Kemu.

'Cjelokupni program ovogodišnje Filmske RUNDE ima za cilj stvoriti mjesto susreta filmaša i šire zajednice, promovirati filmsku umjetnost i hrvatske filmaše, dati zasluženi prostor osječkim filmašima i dugoročno pokrenuti filmsko stvaralaštvo i kritičko promišljanje o filmskoj i medijskoj kulturi', napomenula je Ana Šimić, iz organizacije Filmske RUNDE:
Realizacija revije ne bi bila moguća bez partnera i donatora. Partneri Filmske RUNDE su Odjel za kulturologiju Osijek, Video klub Mursa, Udruga Plantaža, Agencija Adverta, Studio kreativnih ideja Gunja - SKIG, Kinematografi Osijek, Kinoklub Zagreb, udruga KultAkt te filmska revija Kratki na brzinu.

Filmsku RUNDU podupiru Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Grad Osijek, TZ Osijek, TZ OBŽ, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Osijek te Gradske galerije Osijek. Donatori Filmske RUNDE su Karolina, Jana, Perković rakije, PIK Vrbovec, Osječka pivovara, CB print.

SiB.hr

 


Izdvojeno

Reci što misliš!